Újraválasztotta az Országgyűlés a NEB elnökét és a tagjait

Magyar Nemzet / M1- 2022.12.07.

  • Megosztás
  • 2022. December 08.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a velünk együttműködő történész, levéltáros és tanár kollégák eddigi kilencéves munkájának közös eredménye az, hogy az Országgyűlés újraválasztott engem és a bizottság tagjait– mondta a Magyar Nemzetnek Földváryné Kiss Réka, a NEB újraválasztott elnöke az ünnepélyes parlamenti eskütétel után.

Úgy fogalmazott: hiába telt el három évtized a kommunista diktatúra bukása óta, még mindig hiányoznak alapkutatások, ezért a feladat kettős. A múlt- és iratfeltárás továbbra is összefogott és koordinált munkát igényel, amelyben továbbra is számítunk a kutatóhelyek, illetve a köznevelési és a felsőoktatási intézmények együttműködésére – fejtette ki. Hangsúlyozta: mindezek mellett nagyon fontos a minőségi kutatásokon alapuló ismeretterjesztés, hogy a rendszerváltás után született generációknak hitelesen és átélhetően tudják elmesélni a Rákosi- és a Kádár-rendszer kevéssé ismert fejezeteit.

Ebben a munkában a tanárokkal való együttműködésre kell nagy hangsúlyt helyezni, hogy az oktatás és az ismeretterjesztés területére is ki tudjuk terjeszteni mindazt a tudást, amely felhalmozódott a Nemzeti Emlékezet Bizottsága eddigi munkája során– emelte ki a NEB újraválasztott elnöke. Beszélt arról is, hogy mindezt nemzetközi szinten is szeretnék komoly szakmai súllyal képviselni, ezért továbbfejlesztik a külföldi partnerintézményekkel való kapcsolatot. Ennek érdekében még több angol nyelvű kiadványt szeretnének létrehozni, és konferenciákat is szerveznek majd, hogy az összeurópai emlékezet részévé is váljon Magyarország közelmúltjának története – tette hozzá.

Az Országgyűlés titkos szavazáson újraválasztotta a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökének Földváryné Kiss Rékát, tagoknak pedig Ötvös Istvánt és Soós Viktor Attilát. A bizottság elnökét és két tagját - a kormánypárti képviselők ajánlása alapján - kétharmados többséggel, titkos szavazáson, kilenc évre választották meg 2023. február 4-i hatállyal. 
A Nemzeti Emlékezet Bizottsága a kommunista diktatúrával kapcsolatos állami emlékezet megőrzésével, valamint a diktatúra hatalmi működésének feltárásával foglalkozó testület. Az Országgyűlés által választott tagokon túl a bizottságba egy-egy tagot delegál a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és az igazságügyi miniszter. Az MTA elnöke Bank Barbarát, az igazságügyi miniszter Máthé Áront delegálta a testületbe.

Forrás: Újraválasztotta a NEB elnökét az Országgyűlés (Magyar Nemzet, 2022.11.07.)


Beszélgetés Földváryné Kiss Rékával az M1 csatorna Ma reggel című adásában


Kapcsolódó tartalom:


Címkék

Földváryné Kiss Réka NEB-működés