Új módszerek a GULAG történetének bemutatására

Prága, 2016. 04.15.

  • Megosztás
  • 2016. April 14.
Új módszerek a GULAG történetének bemutatására

„New Tools for Presentation of the GULAG History” – Új módszerek a GULAG történetének bemutatására címmel közép-európai szervezetek tartottak tanácskozást Prágában. A Nemzeti Emlékezet Bizottságát Máthé Áron elnökhelyettes képviselte.

Az eseménynek a Totális Rezsimeket Tanulmányozó Intézet (USTR) adott otthont. A projekt résztvevői: a Gulag.cz egyesület, a lengyel Osrodek Pamieci Sybiracy (a Szibériába Hurcoltak Emlékét Ápoló Alapítvány), a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) Oktatási irodája, a szlovák Post Bellum.sk, a Pécs-Baranyai Németek Nemzetiségi Köre.

A műhelymunka során Stepan Carnousek bemutatta a GULAG- táborokról készített interaktív térképüket, amelynek egyébként a magyar vonatkozású szövegeit Máthé Áron készítette. A Gulag.cz egyesület elnöke ismertette továbbá az „Archipelag – Central European Map of the Gulag” elnevezésű kezdeményezést is. A NEB elnökhelyettese a bizottság hasonló, 3D-s alkalmazását mutatta be a jelenlevőknek, amely a ceglédi hadifogolytáborról készült.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága a Totális Rezsimeket Tanulmányozó Intézet (USTR) és a Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) hivatalos partnere.


Címkék

Gulag