Új megemlékezéssorozat indult Küzdelem a lelkekért címmel

2022.02.23. - NEB

  • Megosztás
  • 2022. February 23.

A Pápai Református Kollégium Gimnáziumában nyílt meg elsőként az országban a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) új megemlékezéssorozatának, a kádári diktatúra vallásüldözését bemutató programnak a vándorkiállítása február 23-án.

Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke a Kollégium dísztermében tartott megnyitó előadásában rámutatott: a pártállami rendszer 1956 utáni újratervezésében a világnézeti küzdelem célkeresztjébe az egyházi ifjúsági közösségek kerültek. A „lelkekért folytatott küzdelem” áttekintése részleteiben is rávilágít a rezsim működésére. A Református Tananyagfejlesztő Csoport és a NEB kutatói részvételével fejlesztett projekt célja, hogy bemutassa az egyházi kisközösségek és ifjúsági csoportok elleni pártállami elnyomás működését.

A projekt kiállítást, interaktív játékot, a történelemtanításba beilleszthető pedagógiai eszközrendszert (feladatlapok, óravázlatok, kutatásalapú tanulásfejlesztő eszközök) és iskolai megemlékezéseket tartalmaz. Tavasszal országszerte 11 iskola pedagógusainak és diákjainak részvételével kipróbáljuk a projekt elemeit. A tapasztalatokra építve ősztől országossá szeretnénk tenni a programot. A tavaszi kísérleti szakaszban az Aszódi Evangélikus Gimnázium, a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium, a budapesti Benkő István Református Gimnázium, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziuma, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, a budapesti Szent II. János Pál Iskolaközpont, a fóti Szent Ágoston Keresztény Általános Iskola és Gimnázium, az edelényi Szent János Görög Katolikus Gimnázium és a Tatai Református Gimnázium vesz részt.

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, február 25. alkalmából a NEB kutatói az ország számos pontján tartanak előadásokat, megemlékezéseket, többek között az előbbiekben említett iskolákban is.

Kapcsolódó tartalom:


Képek


Címkék

megemlékezés egyházüldözés hazai kapcsolatok Földváryné Kiss Réka