Ügynökök világáról

  • Megosztás
  • 2016. January 11.

A Kulturális Műhely vendége volt Soós Viktor Attila történész és kutató, aki a levéltárak titkairól tartott izgalmas előadást.

Sok érdeklődőt vonzott a dr. Soós Viktor Attilával folytatott beszélgetés, és nem csak a téma okán. Hiszen az előadó 1998-ban a helyi Kölcsey gimnáziumban érettségizett, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem történelem és hittanár szakán diplomázott.

A beszélgetést vezető Szabó Ferenc felvetette, hogy a rendszerváltás után mindenki arra számított, hogy az ügynöklistákat majd nyilvánosságra hozzák, de mintha az elkenés lenne a cél. Soós Viktor Attila azt válaszolta, hogy a meglévő 1945 és 1990 közötti anyag átvizsgálása az irány. – Kevés és megrostált iratanyag maradt fenn 1970 után. Léteznek mágneses szalagok, amelyek a korabeli adatbázis lementett anyagait tartalmazzák, és 1990-ben kerültek el az állambiztonságtól.

Ezeket nézhette meg a Kenedi-bizottság. Tudni kell, hogy a ’70-es, ’80-as évek folyamán sok dokumentumot mikrofilmre vettek, és aztán nagy részüket Moszkvába vitték. Az biztos, hogy a közeljövőben nem lesznek hozzáférhetők – fejtette ki az előadó. Hozzátette: a mikrofilm élettartama 120 év, az iratok nagy pusztítása 1956-hoz és 1989hez kötődik. Sok terhelő adat semmisült meg.

– A névsorokat felesleges lenne közzétenni, hiszen minden ügyet egyesével kellene feldolgozni, hogy látni lehessen, ki mit tett beszervezett ügynökként. Az biztos, hogy a feltárás elkerülhetetlen – summázott a történész.