Tudományos konferencia az ELTE-n

  • Megosztás
  • 2023. October 12.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) külügyi munkacsoportjának tagjai részt vesznek a HUN-REN-ELTE Jogtörténeti Kutatócsoport, az MTA IX. Gazdasági- és Jogtudományok Osztályának Jogtörténeti Albizottsága és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár szervezésében megtartott „Szemelvények a politikai és nem politikai magyar emigráció történetéből” című tudományos konferencián, az ELTE Pázmány termében.

M. Madarász Anita előadásában azt vizsgálja, hogyan alakult a magyar emigráció sorsa az Egyesült Királyságban 1956 után, Soós Viktor Attila (a NEB tagja, a munkacsoport vezetője) Varga Bélának az emigrációs szerepvállalását elemezi a Magyar Nemzeti Bizottmány élén, Andreides Gábor pedig az 1956-os forradalom és szabadságharc olaszországi menekültjeinek várakozásait, reményeit, illetve sorsuk alakulását helyezi előadása középpontjába.

A konferencia délelőtti programja a 20. századi magyar emigráció politikai, míg a délutáni előadások a nem politikai, hanem eslősorban kulturális és szociális tevékenységét vizsgálja. A népvándorlás, az országhatárokon átívelő kivándorlás és bevándorlás folyamatai egyidősek az emberiséggel. A modern Európának e területen lévő viszonylagos belső nyugalmát a 19. század második fele bolygatta fel. Az elmúlt két évszázadban emberek millió hagyták el otthonukat – és kényszerültek – új hazát keresni átmeneti vagy végleges időre. A magyar emigráció szakaszainak és hullámainak, sokszínűségének társadalmi, politikai, kulturális és mentalitásbéli különbözősége köztudott, mégis számos ismeretlen vagy alig ismert történetet rejt.(Meghívó)

További információk az ülésről ITT olvashatóak:

A program ITT olvasható


Címkék

Soós Viktor Attila Wirthné Diera Bernadett Andreides Gábor