Totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapja – megemlékezés és konferencia Tallinnban

2015. augusztus 23.

  • Megosztás
  • 2015. August 22.

Augusztus 23. a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja. A részben magyar kezdeményezésre bevezetett emléknapot 2011 óta minden évben megtartják. Idén Tallinnban rendezték a közép-európai és balti igazságügyért felelős miniszterek, illetve államtitkárok szokásos évi találkozóját a Molotov-Ribbentrop-paktum 76. évfordulóján.

Magyarország kormányát Dr. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Dr. Miskolczi Barna, a tárca miniszteri biztosa képviselte az eseményen.

A résztvevők megkoszorúzták az észt függetlenség emlékművét. Ezt követően a tallinni Megszállás Emlékmúzeumban rendezett konferencián mind a politikusok, mind a történész szakértők hihet tettek amellett, hogy a kommunista bűnök feltárásának folytatódnia kell.

A megemlékezésen és a konferencián részt vett Dr. Máthé Áron, a NEB elnökhelyettese, Dr. Ötvös István, a NEB tagja, valamint Dr. Katona Gábor, a NEB Hivatalának jogi vezetője.

A konferencián Máthé Áron felszólalásában beszélt a múltfeltárás nehézségeiről, a két totális diktatúra jelképei használatának tilalmáról és ismertette a NEB által kidolgozott jogi-igazságtételi javaslatokat.


Képek


Kapcsolódó tartalom


Címkék

megemlékezés Máthé Áron konferencia