Történelmi konferencia és tanulmányút Beregszászban

NEB, Kárpátalja.ma - 2016.11.23.

  • Megosztás
  • 2016. November 22.

Konferencián, megemlékezéseken és tanulmányúton vett részt a NEB négy tagja, Máthé Áron, Bank Barbara, Ötvös István és Soós Viktor Attila Beregszászban.

Nemzetközi tudományos konferenciát szervezett „Hadifogság, Gulag, Malenkij robot. Kárpát-medencei magyarok és németek a Szovjetunió hadifogoly- és kényszermunkatáboraiban (1944-1953)” címmel a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Lehoczky Tivadar Társadalomtudományi Kutatóközpont és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség november 17. és 20. között. A tudományos ülésen a NEB tagjai közül Máthé Áron (A GULAG és „testvérei” – kényszermunkatáborok a kommunista diktatúrákban címmel), Bank Barbara (Táborok, táborrendszerek világa címmel), Ötvös István (Legitim forradalom? címmel), Soós Viktor Attila (Egyházi személyek a GULAG-on címmel) tartott előadást.

Forrás: Molnár D. Erzsébet

Kapcsolódó tartalom:

___________________________________________________________

Gyertyás menettel emlékeztek meg Beregszászban a málenkij robot áldozataira november 17-én. A református templomban tartott megemlékezésen Molnár János katolikus esperes-plébános, Marosi István görögkatolikus és Taracköz Ferenc református lelkipásztor rámutatott arra, hogy a kényszermunkára hurcolt kárpátaljai férfiak az istenhit igazi példái, akik között a felekezeti falak is leomlottak. A beregszászi református templomban összegyűlt fiatalok és idősek felolvasták az áldozatok neveit, majd jelképesen egy-egy áldozat gyertyáját vitték és helyezték el az emlékműnél. Az istentiszteletet követően a résztvevők fáklyás és gyertyás menetben sétáltak el a Beregszászi 5. Számú Középiskola falán található emléktáblához, majd folytatták útjukat a Petőfi téren felállított emlékműhöz, ahol megszólaltatták az emlékezés harangját. Máthé Áron, a NEB elnökhelyettese mindkét helyszínen koszorút helyezett el az áldozatok emléke előtt tisztelegve.

Kapcsolódó tartalom: Karpatalja.ma tudósítása

___________________________________________________________

A beregszászi tudományos konferencia után kétnapos szakmai megemlékező tanulmányútra indult a NEB három tagja, amelynek során Sztarij Szamborban lévő egykori elosztó tábor nyomait tekintették meg és az egykori tábor területén nemrégiben kialakított emlékhelyet koszorúzták meg. November 19-én a munkácsi málenkij robot emlékműnél, majd a Szolyvai emlékparkban tartott megemlékezésen helyezett el koszorút Bank Barbara, Ötvös István és Soós Viktor Attila.

A nap további részében az Árpád-vonal felsőgerebeni bunkerét tekintették meg. Másnap reggel felkeresték a Dnyeszter folyó közelében lévő egykori szovjet gyűjtő- és elosztótábor helyét, ahol több mint háromezer magyar hunyt el és több tízezer honfitársunkat indítottak el innen a Szovjetunió GUPVI kényszermunka táboraiba. Több helyen találtak itt tömegsírokat, az embertelen körülmények között fogva tartott egykori kényszermunkára, „málenkij robotra” hurcolt emberek nyughelyeit. A jeltelen sírokra házak épültek és épülnek ma is. Egykori épületek torzói láthatóak ma a korabeli laktanya területén, félbemaradt házak, építkezések és új építmények. Ezek között található meg „A sztálini terror ártatlan áldozatai emlékére 1944 – 1949” állított emlékmű, amely Math Péter munkácsi szobrászművész alkotása. Pár hete leplezték le ezt az emlékművet, amelyet most a NEB jelenlévő tagjai megkoszorúztak. A sztálini terror embertelen brutalitását megörökítő helyeket érdemes mindenkinek felkeresnie, megemlékezve az ártatlanul elhurcolt honfitársainkról. Megrendítő volt látni a Sztarij Szamborban lévő egykori gyűjtő- és elosztó tábort, megemlékezni azoknál a jeltelen síroknál, ahol egykori honfitársaink nyugszanak. (Fotók a galériában)


Képek

Forrás: http://www.karpatalja.ma
Forrás: Molnár D. Erzsébet
Forrás: Molnár D. Erzsébet
Forrás: Molnár D. Erzsébet
Forrás: Molnár D. Erzsébet

Címkék

Ötvös István Bank Barbara Máthé Áron Soós Viktor Attila