Történelmi emlékút a Kaukázus térségébe

  • Megosztás
  • 2016. September 05.
Azerbajdzsan_Göygöl katonasírok_2

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre - a Szovjetunióba hurcolt hadifoglyok és kényszermunkások emlékéve jegyében szervezett - történelmi emlékút keretében a Kaukázus térségébe látogatott augusztus 15-27. között. Az Oroszországot, ezen belül is Csecsenföldet, Azerbajdzsánt és Grúziát érintő út az Emlékév kiemelt programja volt, amelyet a GULAG-GUPVI Emlékbizottság is támogatott. A zarándokútra az Emlékbizottság munkájában részt vevő Nemzetpolitikai Államtitkárság is meghívást kapott, amelyet Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár képviselt. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága tudományos kutatója, Szári Norbert is az emlékút résztvevője volt. (Frissítve 2016.09.13.)

Az emlékút grúziai részén a helyi Szovjet Múlt Kutatóközpont (Soviet Past Research Laboratory) történésze és a „Georgia Today” angol nyelvű heti lap újságírója kísérte a csoportot. A Nagykövetség megbízásából a történész útitervet állított össze olyan helyszínekből, amelyekre a Szovjetunió idején magyar, illetve német származású politikai- és hadifoglyokat hurcoltak, valamint egyéb módon a Grúziához kapcsolódó német történelemhez, nemzetiséghez köthetőek.

A fővároson kívüli programok Tkibuli és Kutaiszi városában, valamint a tengerparton található Magnetiti és Ureki településeken folytatódtak. Tkibuli-ban Boris Gabriadze önkormányzati képviselő kísérte a csoportot az ottani német és magyar származású hadifogoly sírhelyekre. Kutaisziben David Megrelishvili, az önkormányzat nemzetközi kapcsolatokért felelős főosztályvezetője fogadta a csoportot és egy munkatársa mutatta meg a városban és környékén fellelhető második világháborús politikai foglyok sírhelyeit és munkatáborokat. Ureki és Magnetiti falvakban David Robakidze, Guria régió kormányzója segítette a programok megvalósulását.

A Német Kör látogatása alkalmával ismét felmerült, hogy a II. világháborút követően a mai Georgia területén elhunyt magyar hadifoglyok emlékére emlékművet állítsunk Tbilisziben. Erre vonatkozóan 2015 elején az itteni Védelmi Minisztérium és a Honvédelmi Minisztérium között megállapodás jött létre. A Nagykövetség tudomása szerint a programot magyar részről a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya koordinálta.

Kapcsolódó tartalom:

- A Lánchíd Rádió Kulissza című műsorában elhangzott beszélgetés Szári Norbert történésszel, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatalának tudományos kutatójával


Képek

Azerbajdzsan_Göygöl katonasírok_2
Azerbajdzsán_1
Azerbajdzsán_2
Azerbajdzsán_3
Azerbajdzsán_4
Azerbajdzsán_5
Azerbajdzsan_Göygöl katonasírok
Azerbajdzsan_Göygöl katonasírok_5
Azerbajdzsan_Göygöl katonasírok_6
Groznij_1
Groznij_2
Groznij_3
Groznij_4

Címkék

Gulag kutatás munkatábor