Történelemhamisítás az új orosz tankönyv 1956-ról

INFOSTART / INFORÁDIÓ - 2023. augusztus 28.

  • Megosztás
  • 2023. August 28.
Fotó: MTI/Bartal Ferenc

Történelemhamisítás az új orosz tankönyv 1956-ról mondta Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese az InfoRádiónak adott interjúban.

A Nyugat által szervezett fasiszta lázadásnak állítja be az 1956-os magyar forradalmat egy új orosz tankönyv, és hibának nevezi a szovjet csapatok 1990-es kivonulását Magyarországról - adta hírül a G7 portál. A Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese szerint ez történelemhamisítás, és hasonlóan elítélő véleményt fogalmazott meg a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója is.

A történelemtankönyvet Vlagyimir Megyinszkij, Putyin elnök tanácsadója írta a tizenegyedikes diákok számára. A kötetben két bekezdés szól az 1956-os magyar forradalomról és szabadságharcról, amelyet a szovjet csapatok vertek le. A mai Oroszországban mostantól azt tanítják a gyerekeknek, hogy: „a magyar válságot a nyugati titkosszolgálatok és az általuk támogatott belső ellenzék akciói katalizálták. A Szovjetunió csapatokat vezényelt Magyarországra és segített a magyar hatóságoknak a tiltakozás elfojtásában." A ledöntött Sztálin szobor fotójával illusztrált orosz tankönyv fasiszta lázadásnak állítja be 1956-ot és hibának nevezi a szovjetek 1990-es kivonulását Magyarországról.

Az InfoRádió megkeresésére a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese, Máthé Áron nem ment el szó nélkül az új orosz történelmi kiadványban megfogalmazottak mellett:

„Ami abban az orosz történelemkönyvben áll az magyar szempontból kétségtelenül történelemhamisítás. Ezzel mi magyarok nem tudunk mit kezdeni. Számunkra ez gyomorgörcsöt okoz, mert ugye ezt hallgattuk a szabadságharc után 33 évig. A magyar szabadság, ahogyan a 90-es emléktörvény fogalmaz az 56-os eseményekből, a mártírok véréből fakadt. Ez olyan, mint amikor nem engedtünk a 48-ból. Nem engedünk 56-ból sem. Ez egy ilyen alapkő. Az egész 20. századunk 1956 körül forog. Az a tengely."

Máthé Áron arról is beszélt, hogy szerinte 1956 régi-új orosz értelmezése megnehezítheti majd a magyar és az orosz kutatók közös munkáját, ami eddig kifejezetten eredményes volt:

„Eddig nekünk az orosz levéltári kollégákkal jó együttműködésünk volt. Ilyenkor nehéz helyzetben van az ember, mert náluk vannak olyan dolgok, amik nekünk kellenek. Mi intéztük a 680 ezer egyéni karton hazahozatalát a málenkij robotosok és a hadifoglyok kérdésében. Kiadtunk könyveket a hruscsovi irodalompolitikáról. Ez a tankönyv nem jön jókor" - nyilatkozta Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese az InfoRádiónak.

Demeter Szilárd a Telex megkeresésére azt írta, hogy: „az embertelen diktatúrák attól még embertelenek és diktatúrák maradnak, hogy valakik utólagosan elkezdik kozmetikázni."

Forrás: Történelemhamisítás az új orosz tankönyv 1956-ról - mondja a magyar szakértő (infostart.hu, 2023.08.27.)

Kapcsolódó tartalom: 56-ban fasiszták lázadtak, hiba volt kivonulni Magyarországról Putyin új történelemkönyve szerint (G7.hu)

Fotó: MTI/Bartal Ferenc


Felvétel lejátszása


Címkék

1956 Máthé Áron