Televíziós műsorsorozatot indít a Kecskeméti Televízió a Bizottsággal

  • Megosztás
  • 2017. April 24.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) és a Kecskeméti Médiacentrum együttműködéseként új, rendhagyó műsorsorozattal jelentkezik a televízió áprilistól, amelyben túlélők nyilatkoznak arról, hogy a kommunista diktatúra időszaka milyen hatással volt életükre, az elszenvedett traumák hogyan befolyásolták további sorsukat.


A 2017. április 25-i sajtótájékoztatón - Kecskeméten, a Városházán - Máthé Áron, a NEB elnökhelyettese kiemelte: a helyi közösségeket érintő történetek feltérképezése rendkívül fontos feladat. Hangsúlyozta, nem csak tudományos adatgyűjtés volt a cél az interjúk elkészítésekor, hanem az identitás, a generációkon átívelő kapcsolatok megerősítése is.

Bán János, a Kecskemét Médiacentrum főszerkesztője bejelentette: a történelmi interjúk az „Élő emlékezet” címmel jelentkező egyórás magazinműsorban lesznek láthatóak. A városban és a település tágabb környezetében, a megyében élő idősebb korosztály visszaemlékezéseinek megőrzését a médium fontos feladatnak tekinti, sokszor a „huszonnegyedik órában” még lehetőség van e személyes történetek rögzítésére, hiszen nagyon sok túlélő már nincs is közöttünk.

Hajagos Csaba, a NEB külsős tudományos kutatója, a Kecskeméti Katona József Múzeum muzeológus történész munkatársa – a felvételek szerkesztője – lesz az elemző magazin műsorvezetője. A sajtótájékoztatón a történész ismertette az adások tematikáját, megemlítve, hogy huszonhét életutat mutatnak be. „Célunk, hogy közoktatás részévé is válhassanak az elkészített életút-interjúk, hogy felkeltsük a fiatalok érdeklődését a közelmúlt történéseire!”- hangsúlyozta.

Hörcsök Imre önkormányzati képviselő, az Értékmegőrzési bizottság elnöke a tájékoztatón kiemelte, hogy a Kecskemét Médiacentrum (Kecskeméti Televízió, Hírös.hu, Kecskeméti Lapok) részben hiánypótlást végez, amikor a helyi történéseket dolgozza föl, tárja a széles nyilvánosság elé.

A médiacentrum az általa kiadott Hírös históriák című helytörténeti magazin legújabb számát is bemutatta a sajtótájékoztatón.

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának célja, hogy olyan hiánypótló alapkutatásokat végezzen, amelyek segítenek összetett módon feltárni a pártállam működési mechanizmusait. Kiemelt feladatunknak tekintjük a kommunista diktatúra áldozatai emlékének ápolását, az áldozatok körének feltárásárát, a magyar társadalom tömegei által elszenvedett egyéni és közös traumák bemutatását, a történeti ismeretek korszerű átadásának elősegítését, valamint a történeti emlékezet és az emlékezeti kultúra alakítását.
A Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatala 2015 márciusában az írott források kutatásától részben elkülönülő, a kommunista diktatúra személyesen átélt emlékeit megörökítő projektet indított el. Arra vállalkozott, hogy a diktatúra tragédiáit átélt személyekkel olyan videó-interjúkat készít, amelyek nem csak az általuk az adott időszakban átélt borzalmakat, nélkülözéseket dolgozzák föl, hanem élettörténeteket is bemutatnak. 

Forrás: Hiros.hu

Kapcsolódó tartalmak:


Képek

Forrás: Hiros.hu

Címkék

média kutatás kutatók történelmi interjú Máthé Áron Hajagos Csaba Gulag