Találkozó a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete küldöttségével

  • Megosztás
  • 2023. December 01.

Sebastian Kęciek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete, valamint Karol Nawrocki, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (Institute of National Remembrance – IPN) elnöke által vezetett IPN-küldöttség látogatott el a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) Hivatalába 2023. november 23-án, csütörtökön.

A vendégeket Földváryné Kiss Réka elnök, Máthé Áron elnökhelyettes, Soós Viktor Attila, a NEB-tagja fogadták.
A szívélyes hangulatú megbeszélésre a Magyarországon most elindított Történelmi Megálló program nyitóeseménye előtt került sor, amelyen természetesen a többi között szó volt a projekthez kapcsolódó lehetséges együttműködés irányairól.

A találkozót este „A volt keleti blokk országainak emlékezetpolitikája Lengyelország és Magyarország példáján” címmel tartott pódiumbeszélgetés követte, amelyet a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége (Lengyel Nagykövetség Budapesten - Ambasada RP w Budapeszcie) és a Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete rendezett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A Történelmi Megálló program nyitóeseményeként meghirdetett diskurzuson Földváryné Kiss Réka, Sebastian Kęciek és Karol Nawrocki vett részt Dominika Teskenek, a budapesti Lengyel Intézet igazgatójának moderálása mellett.

A Történelmi Megálló találkozási hely/program az IPN Nemzeti Oktatási Hivatalának kezdeményezésére született meg. Első helyszíne ‒ mint Központi Történelmi Megálló ‒ Varsó volt, amelyet hasonlóak követtek országszerte, az IPN területi központjaiban. A helyeknek, programoknak olyan nagy sikere volt, hogy az IPN elhatározta, más országokban is létrehoz ilyeneket. A programok összehangolására megalakult a Történelmi Megállók Hivatala.
A Történelmi Megállókon a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének oktatói, kutatói és levéltárosai érdekes előadásokat, vitákat és kiállításokat szerveznek történelmi eseményekhez, helyszínekhez kapcsolódva. Rendszeresen tartanak rendhagyó történelemórákat a diákok számára, de részt vesznek a tanárok továbbképzésében is. Szakmai fórumokon és előadásokon beszámolnak a legújabb kutatási eredményekről. Ezek a programok a világhálón bárki számára elérhetőek.
Külföldön jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban (Chicago és New York), Angliában (London), Csehországban (Český Těšín), Belgiumban (Brüsszel), Lettországban (Daugavpils), Litvániában (Vilnius), Ukrajnában (Lviv, Zsitomir) és Fehéroroszországban (Hrodna) működnek Történelmi Megállók, továbbá online formában Németországban és Írországban.

Kapcsolódó tartalom:


Címkék

nemzetközi kapcsolatok Földváryné Kiss Réka Történelmi megálló