Szovjet fogolytáborokba hurcoltak kartonjait kapja vissza Magyarország

  • Megosztás:
  • 2019. October 15.

Az Orosz–Magyar Levéltári Vegyesbizottság megállapodása és az annak megvalósítását elősegítő 1562/2019. (X. 4.) kormányhatározat alapján Magyarország megkapja hatszázezer, a második világháborúban és azt követően szovjet táborokba került magyar fogoly azonosító kartonjait- kormányhatározat alapján – jelentették be az Országházban október 14-én. Tartalmunkat frissítjük.

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója, az Orosz-Magyar Levéltári Vegyesbizottság magyar társelnöke a sajtóbejelentésen elmondta: a kartonokon – amelyeket ezután ad át Oroszország – 18 releváns információ van. Az adatok között szerepel például a fogoly neve, apja neve, a születési év, a láger neve. Kiemelte, ha az adatok feldolgozásával végeztek, meg tudják majd mondani, hogy a fogoly hol halt meg, de akár azt is, hogy hol lett eltemetve.

Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, az Orosz-Magyar Levéltári Vegyesbizottság tagja hangsúlyozta: a bizottság tagjai arra törekednek, hogy minél előbb el tudják kezdeni a feldolgozást, mert tudják, hatalmas a társadalmi érdeklődés.

hadifoglyok kartonjai (részlet)

Juraszov Andrej Viktorovics, az Orosz Levéltári Ügynökség (Roszarhiv) helyettes vezetője, az Orosz–Magyar Levéltári Vegyesbizottság orosz társelnöke a sajtóbejelentésen kiemelte, nagyon fontosnak tartja azt, hogy a magyar családok adatokhoz, információkhoz jussanak szeretteikről, akik az egykori Szovjetunió területén raboskodtak.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke felidézte, a második világháború alatt 600 ezer magyar került szovjet hadifogságba. Róluk, majd később a málenkij robotra elhurcoltakról sem volt szabad beszélni sem Magyarországon, sem a Szovjetunióban. 1992-ben, majd 1998-ban részben hozzáférhetővé váltak a magyar hadifoglyokra vonatkozó oroszországi iratok. 2017-ben új lendülettel folytatódott a feltárás, és most mérföldkőhöz érkezett az Orosz-Magyar Levéltári Vegyesbizottság munkája.

Szovjet fogolytáborokba hurcoltak kartonjait kapja vissza Magyarország_2. - Forrás: honvedelem.hu

Az eseményen elhangzott: a teljes orosz nyilvántartás elérhető lesz a magyar kutatók, később - a feldolgozásukat követően - pedig minden érdeklődő számára. Fontos ez a magyar társadalom információs kárpótlásában.

Az együttműködési egyezmény értelmében 2019. december 1-jéig öt szakaszban, összesen 682 131 nyilvántartó karton másolata kerül a Magyar Nemzeti Levéltár megőrzésébe, ami 1 364 262 digitális felvételt jelent.

Szovjet fogolytáborokba hurcoltak kartonjait kapja vissza Magyarország - Forrás: honvedelem.hu

Fotó: MNL/részlet a sajtóbejelentésen bemutatott ismertetőanyagból, valamint Honvédelem.hu

Kapcsolódó tartalom:


Képek

Szovjet fogolytáborokba hurcoltak kartonjait kapja vissza Magyarország_2. - Forrás: honvedelem.hu
Szovjet fogolytáborokba hurcoltak kartonjait kapja vissza Magyarország-3. - Forrás: honvedelem.hu
Szovjet fogolytáborokba hurcoltak kartonjait kapja vissza Magyarország-4. - Forrás: honvedelem.hu
hadifoglyok kartonjai-2. (részlet)
Szovjet fogolytáborokba hurcoltak kartonjait kapja vissza Magyarország-5. - Forrás: honvedelem.hu
hadifoglyok kartonjai-3. (részlet)

Címkék

kutatás nemzetközi kapcsolatok hazai kapcsolatok levéltári kutatás