Szögesdrót határolta a magyarokat és a lengyeleket kelet és nyugat felől is

SZEGEDMA.HU - 2016. 03.01.

  • Megosztás
  • 2016. March 01.
Fotó: szegedma.hu

Hidegháborút bemutató lengyel kiállítás nyílt a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban, amely március 12-ig tekinthető meg. (...)

A tárlat képein a Föld szinte minden része megjelenik, Vietnamtól az Egyesült Államokig, olyan a történelemben fontos szerepet betöltő személyek mosolyognak vissza a fotókról, mint Reagan, vagy Gorbacsov. Magyarország sem marad ki, hiszen a keleti blokk tagjai voltunk, s 1956-os forradalmárok hősiességére is felkapta az egész világ a fejét. (...)

A kiállítás témája egy furcsa jelenség volt, csak a békéről hallottunk, de közben a háborúra készültünk – vélekedett Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Az I. világháborút lezáró békerendszerből kihagyták a Szovjetuniót, amely gyakorlatilag e pillanattól elkezdte saját hidegháborúját, s próbálta bomlasztani a Kominternnel az európai államokat. A II. világháborút csak technikai szünetnek nevezte, sőt ezt is túlzásnak tartja, mert a Roosevelt-adminisztrációba már ekkor beépültek Sztálin ügynökei. Vita tárgya az, hogy pontosan mikor kezdődött a hidegháború, de a legtöbben Jaltától számítják. Ez a konfliktus szerencsére befejeződött, de Máthé úgy látja, újabb és más jellegű veszélyek most is fenyegetik Európát. (...)

Kapcsolódó tartalmak:


Képek

Fotó: szegedma.hu
Fotó: szegedma.hu
Fotó: szegedma.hu
Fotó: szegedma.hu
Fotó: szegedma.hu
Fotó: szegedma.hu
Fotó: szegedma.hu

Mellékletek


Kapcsolódó tartalom