Színdarab a Magyar hősök kötet történeteiből

ÚJKOR.HU - 2022.03.29.

  • Megosztás
  • 2022. March 29.

A 20. századi diktatúrák idején bátor döntéseikkel életüket kockáztató bátor magyarok történetei a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a Millenáris és az Ülj Közelebb Produkció együttműködésének köszönhetően színpadi műben elevenednek meg április végén. A Magyar hősök című kötet alapján született színdarab nemcsak a fiatalabb generációt szólítja meg: a történet a diákokat a történelem megértésében és saját helyzetük átértékelésében segíti, míg az idősebbeknek a múlt feldolgozásában nyújthat támaszt.

Magyar hősök. Elfeledett életutak a 20. századból címmel a közelmúltban jelent meg a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a Mathias Corvinus Collegium és a Mandiner közös kötete, amely olyan, többségükben elfeledett hősöknek állít emléket, akiket a kommunista diktatúra nem engedett a közösségi emlékezet részévé válni. (A kötet bemutatójáról írt korábbi cikkünk ide, a kötet ismertetője ide kattintva olvasható el.)

„A 20. századi történelmet, a totális diktatúrák időszakát olyan hétköznapi emberek sorsának bemutatásán keresztül hozzuk közelebb a különböző generációkhoz, akiket – világnézetüktől és társadalmi helyzetüktől függetlenül – a történelmi helyzet, illetve bátor kockázatvállalásuk formált hősökké. A könyvben szereplő hatvan megrázó történet közül hat személy – Brusznyai Árpádné Honti Ilona, Gérecz Attila, Kiss Sándor, Olofsson Placid, Richter Gedeon és Salkaházi Sára – életútját választottuk ki, akiknek bőrébe bújva a nézők átélhetik, milyen az, amikor saját életüket, vagy nagyobb közösségek, családok sorsát befolyásoló döntéseket kell hozni” – mondta Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke.

„Mélyen megérintettek a Magyar hősök embermentőinek megrendítő elbeszélései, amelyek édesapám tinédzser éveinek kalanddá formált drámai történeteit idézték fel bennem. Ezek azok a történetek, amelyek alapját adják identitásunknak, megmásíthatatlan hovatartozásunknak. A kötet színpadi megjelenítése elsősorban a fiatalabb korosztálynak segít, hogy könnyebben átélhessék a hősök történeteit. Hiszek benne, hogy sorsuk megismerése érzékenyen taníthat mindannyiunkat elfogadásra, szeretetre, együttérzésre” – tette hozzá Serfőző Krisztina producer, az Ülj Közelebb Produkció vezetője.

Forrás: NEB fotó

A Szabó Borbála által írt színdarabban öt középiskolás történelemtanárával együtt ellátogat a Huszadik Század Aréna – diktatúrák szorításában nevet viselő szabadulószobába, ahol a játék során egy időutazáson vesznek részt. Az előadást Seres Tamás rendezte, a tanár szerepében Csuja Imre lép színpadra. A kilencven perces darabot történelmi háttere és fajsúlyossága miatt tizennégy éves kortól ajánlják.

Forrás: NEB fotó

Április végétől öt előadás lesz látható Budapesten, a Millenáris Parkban, az első, április 29-i alkalomra már megkezdődött a jegyértékesítés (millenaris.hu).

A Magyar Hősök színdarab előzetese tekinthető meg:

Forrás:


Címkék

Magyar Hősök