Soós Viktor Attila a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja

Hvg (74o.) 2014. május 22. Dobszay János – Kelemen Zoltán

  • Megosztás
  • 2014. May 21.

„A külügy dokumentációs főosztályán szabályos nagytakarítást végeztünk, hogy az 1980 utáni minősített iratok titkosságát is minél szélesebb körben sikerüljön feloldani” – jelzi a parlament által a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagjává 9 évre megválasztott, 34 éves kutató, hogy nemcsak szavakban, de tettekben is a skrupulusok nélküli múltfeltárás híve. Körmenden született. Ma már nyugdíjas apja egykor fazekas volt, majd a határőrségnél dolgozott.

Anyja gyógyszertári asszisztens. Egyháztörténeti érdeklődését Brenner József esperes alapozta meg: „olyan szuggesztíven beszélt az 1957-ben meggyilkoltatott pap testvéréről, hogy gimnazistaként oral history interjúkat készítettem Brenner Jánosról”.

A levéltári kutatásokkal kiegészített anyagból könyvet is írt, ami a mártír pap későbbi boldoggá avatási eljárásában fontos adalék volt. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen történelem- és hittanári diplomát szerzett 2004-ben. A győri egyházmegyei levéltárban Apor Vilmos hagyatékával foglalkozott, 2005-ben került a Magyar Országos Levéltárnak az 1945 utáni politikai kormányszervek és az MDP–MSZMP irataival foglalkozó főosztályára, ahol a külügyi iratok referense, majd 2010 őszétől főosztályvezető lett. A 2012-es levéltári átszervezések idején a Külügyminisztérium dokumentációs főosztályára igazolt. Onnan szemelték ki, és választotta meg a parlament a kommunista diktatúra működésének feltárására hivatott bizottságba.

A teljes cikket a HVG 2014. május 22-én megjelent számában olvashatják.