Rendkívüli tanóra az 56-os magyar és lengyel eseményekről

Mult-kor.hu - 2011.10.23.

  • Megosztás
  • 2016. June 21.
Fotó: mult-kor.hu

Tischler János történész, a varsói Magyar Kulturális Központ igazgatója előadását Wojciech Kolarski, a lengyel elnöki hivatal helyettes államtitkára vezette be. A hallgatóságot a lengyel államfő nevében üdvözlő Kolarski elmondta: az előadást a jövő héten esedékes poznani évfordulós megemlékezések bevezetésének szánták. Az ünnepségeken Andrzej Duda lengyel államfő a magyar köztársasági elnökkel, Áder Jánossal együtt vesz majd részt. A kultúrpolitikáért és történelmi emlékezetpolitikáért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett: a magyar-lengyel történelemórát röviddel azután tartják, hogy májusban Varsóban megnyitották a lengyelországi magyar kulturális évadot.

Tischler János az 1956-os magyar-lengyel párhuzamokat bemutató, korabeli fotók vetítésével összekötött előadás elején kiemelte: a magyar forradalom “a lengyel szikrától gyulladt fel”, miután 1956. október 23-án a magyar ifjúság a lengyelekkel való szolidaritás kifejezése céljából gyűlt össze a budapesti Bem-szobornál. A poznani június így hozzájárult a magyar forradalom kitöréséhez – szögezte le. Tischler János a gimnazista közönség előtt kiemelte azt a szerepet, melyet az 1956-os forradalomban a fiatalok játszottak, utalt az 1956-os poznani “fekete csütörtökön” lelőtt legfiatalabb résztvevő, Romek Strzalkowski és a magyar 1956-os forradalom utáni megtorlás legfiatalabb áldozata, Mansfeld Péter közötti sorspárhuzamra.

A közönség soraiban ülő egyik diák, a poznani Adam Mickiewicz gimnázium tanulója, Jan Druzdziak az MTI-nek elmondta: fontos volt számára eljönni a varsói elnöki palotában tartott elődásra, korábbi ismeretei alapján is úgy látja: az 1956-os események “nagy lépést jelentettek a kommunizmus legyőzésében, és a lengyel-magyar együttműködés jelentős mértékben hozzájárult a Szovjetunió bukásához”.

Az 1956-os poznani felkelés a lengyel munkások 1945 utáni első nagy, a kommunista rendszerrel szemben fellépő tiltakozó megmozdulása volt. Az eredetileg a szociális körülmények miatt kirobbant tömegtüntetéseken a résztvevők politikai követeléseket is megfogalmaztak. A kétnapos utcai összetűzések során legkevesebb 58 ember halt meg – köztük a kommunista állambiztonsági szolgálat néhány tagja és a felkelés megtorlására kivezényelt katonák is. Több száz munkás megsérült, mintegy 700-at letartóztattak.

Lengyelországban június 28-a 2006 óta nemzeti emléknap.

Forrás:

"Bajban ismerszik meg a barát" - mult-kor.hu (2011.10.23.)


Címkék

'56-os emlékév kommunizmus magyar-lengyel emlékév