Rendhagyó történelemórákat tartott a NEB

NEB- 2018.02.25.

  • Megosztás
  • 2018. February 24.
Rendhagyó történelemóra_ Erdős Kristóf

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) a Kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan országszerte rendhagyó történelemórákat szervezett középiskolai osztályok részére. A NEB tagjai, valamint tudományos kutatói a tanórai ismeretanyagot egészítették ki az iskolai oktatásban csak rövid teret kapó téma sokoldalú bemutatásával.

Ebben az esztendőben a NEB a Történelemoktatók Szakmai Egyesületével együtt szervezte az iskolalátogatásokat: 17 középiskolában fogadták a történészeket a diákok, s tanáraik.


Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát, akinek tragikus története a kommunizmus csaknem 50 éves uralmát jellemző időszaknak, a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált.

Kapcsolódó tartalom:

  • A százmillió tragédia emléknapja

  • Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata és a város polgárai a Kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából koszorúzással, főhajtással és emlékező ünnepséggel tisztelegtek az áldozatok emléke előtt. Az ünnepségen Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja tartott előadást. (További részletek...)

  • Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese az M1 csatorna Szemtől szembe című műsorában arról beszélt, hogy az európai kommunista diktatúrák – akár a Szovjetunió – nem egy véres háborúsorozat végén omlottak össze, hanem lassan, rozsdatemetővé válva „összeroskadoztak”. (További részletek...)

  • Máthé Áron elnökhelyettes mondott beszédet, valamint koszorúzott a Nemzeti Emlékezet Bizottsága nevében a Budapest Főváros IX. Kerület Önkormányzatának megemlékezésén. További részletek..., valamint beszédet mondott a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzata megemlékezésén. További részletek...

Rendhagyó történelemóráinkról:

(Frissítve: 2018.03.02.)


Képek

Rendhagyó történelemóra_ Erdős Kristóf
Rendhagyó történelemóra_ Erdős Kristóf
Rendhagyó történelemóra_ Andreides Gábor
Rendhagyó történelemóra_ Andreides Gábor
Rendhagyó történelemóra_ Gulyás Martin
Rendhagyó történelemóra_ Gulyás Martin
Rendhagyó történelemóra_2_ Erdős Kristóf
Rendhagyó történelemóra_2_ Erdős Kristóf
tieber_peter_2

Címkék

kutatók Andreides Gábor Erdős Kristóf Szári Norbert Gergely Gulyás Martin Kommunizmus áldozatainak emléknapja Trieber Péter