Rendhagyó főhajtás a magyar történelem legsötétebb korszakának áldozatai előtt

InfoRádió/Infostart.hu, - 2020.12.13.

  • Megosztás
  • 2020. December 13.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) Magyar gulág – Táborvilág Magyarországon 1945–1953 címmel indított honlapot. A tematikus oldal egyfajta tisztelgés a hetven éve létesített recski kényszermunkatábor, valamint a kelet-magyarországi munkatáborok, az úgynevezett tizenkét hortobágyi zárt táborok áldozatainak emléke előtt.

Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja emlékeztetett, sokáig nem igazán eshetett erről szó, de az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) akciói bírósági ítélet nélkül zajlottak, és elsőként személyeket, később, 1950 és 1953 között családokat, családrészeket hurcoltak el lakhelyükről, illetve 1951-ben az osztályellenségnek titulált, nem kívánatos elemeket Budapestről kitelepítették.

Magyar gulág honlap részletes betekintést nyújt az említett korszakba. A látogató az Internálás, zárt táborok, kitelepítés főmenüpontba belépve egy történelmi kereteket felvázoló idővonalat lát, amelynek segítségével a kommunista diktatúra kiépítésének és megszilárdulásának folyamatát tanulmányozhatja 1944 decemberétől egészen a rendszer 1956-ban bekövetkezett válságáig. Minden fontosabb politikai eseményről találni információt képekkel, videókkal. Vannak visszaemlékezések, kifejezetten fiataloknak szóló szituációs feladatokkal, hogy vajon mit tettek volna, ha letartóztatták és kihallgatták volna őket.

Tanulmányi verseny

Ezzel párhuzamosan a Nemzeti Emlékezet Bizottsága országos tanulmányi versenyt is hirdet Magyar gulág 1945–1953 címmel azért, hogy megismertesse a középiskolás diákokkal a második világháború után berendezkedő kommunista diktatúra törvényeket felülíró, erőszakos hatalomgyakorlási módszereit, így az internálások, kitelepítések és kényszermunkatáborok történetét.

A vetélkedőn, amely háromfordulós lesz, 2-4 főből álló csapatok indulhatnak. A döntőbe a legjobb tíz csapatot várják, és ha a vírushelyzet is engedi, a megméretés már szóban lesz. A részvétel díjmentes. A jelentkezésre a Magyar gulág honlap Tanulmányi verseny menüpontjában nyílik lehetőség, ahol további részletek is megtalálhatók.

Forrás: 


Címkék

Gulag Bank Barbara