Regéczy-Nagy László kapta a Nemzetek Emlékezete– díjat

  • Megosztás
  • 2019. November 22.
dén Regéczy-Nagy László kapta a Memory of Nations (Nemzetek Emlékezete) – díjat

A Post Bellum egyrészt a náci, illetve kommunista diktatúrák túlélőivel, ellenállóival, szemtanúival készített történeti interjúk segítségével mutatja be ezeknek az elnyomó rendszereknek a könyörtelenségeit, amelyeket a Memory of Nations (Nemzetek Emlékezete) című elektronikus adatbázisban tesz elérhetővé. A cseh civil szervezet egy díjat is alapított 2010-ben ezzel a címmel, amelyet minden esztendőben olyan személyeknek ítél meg egy erre kijelölt testület, akik a náci, illetve a kommunista ellenállásban aktívan részt vettek, esetleg munka- vagy fogolytáborokban raboskodtak, vagy például a rendszerváltozásban vállaltak aktív szerepet.

A Post Bellum 2019-ben a Nemzeti Emlékezet Bizottságát kérte föl magyar részről arra, hogy jelöljön olyan magyar személyeket, akik a korábban megfogalmazott elvárásoknak megfelelnek, s közülük a nemzetközi összetételű testület kiválaszthatja a díjazottat.

Idén Regéczy-Nagy László kapta a Memory of Nations (Nemzetek Emlékezete) – díjat, amelyet a cseh Nemzeti Színházban megtartott ünnepségen leánya, Regéczy-Nagy Enikő vett át Máthé Árontól, a NEB elnökhelyettesétől.

A díjátadó ünnepség felvétele itt tekinthető meg...


Képek


Címkék

NEB