Poptörténeti emlékpontot avattak Budapesten

MTI/Kulter.hu- 2016. 01.23.

  • Megosztás
  • 2016. January 23.
Fotó: Balog Zoltán, MTI

Poptörténeti emlékpontot avattak pénteken, a magyar kultúra napján Budapesten, az egykori Bosch Klub épületén. A klub az 1960-as években vált a magyar könnyűzene legendás helyszínévé, többek között játszott ott az Illés, a Sankó és a Hungária-előd Syconor zenekar is.(...)

Csatári Bence, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos kutatója az eseményen felidézte: a Balzac utcai Bosch Klub az 1960-as években vált a magyar könnyűzene legendás helyszínévé, többek között játszott itt az Illés együttes, a Radics Bélát is soraiban tudó Sankó, valamint a Hungária-előd Syconor zenekar is. (...)

Hozzáfűzte: az Illés Utcán című dala az első magyar nyelvű rock-, vagy ahogy a korban mondták, beatszámként itt csendült fel először 1965-ben. A zenekar szerzeményei közül itt hallhatta a közönség első alkalommal az Oh, mondd, a Légy jó kicsit hozzám és a Mindig veled című számokat is, amelyeket az Illés tagjai a kor ismert angol és amerikai slágerei közé illesztve játszottak.

Magyarország 20. századi történelme megérthetetlen a magyar könnyűzene nélkül – fogalmazott Bajnai Zsolt, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának elnöke az ünnepségen. Hozzátette: a Cseh Tamás Program egyebek mellett célul tűzte ki a magyar könnyűzenei örökség megőrzését is, ennek részeként immár a harmadik emlékpontot avatják fel. Ugyanezt a célt szolgálja az az oral history-sorozat is, amelyben a magyar könnyűzene történetének nélkülözhetetlen háttérszakembereit, zenészeit igyekeznek megszólítani, valamint terveznek egy poptörténeti sétákat lehetővé tévő applikációt is. (...)

Cseh Tamás Program- Legendák leplezték le a Poptörténeti emlékpontot


Képek

Fotó: Balog Zoltán, MTI
Fotó: Cseh Tamás Program
Fotó: Cseh Tamás Program
Fotó: Cseh Tamás Program
Fotó: Cseh Tamás Program
Fotó: Cseh Tamás Program
Fotó: Cseh Tamás Program
Fotó: Cseh Tamás Program

Kapcsolódó tartalom


Címkék

poptörténet Csatári Bence Cseh Tamás Program