Pódiumbeszélgetés a „Történelmi Megálló" budapesti nyitóeseményén

NEB- 2023.11.24.

  • Megosztás
  • 2023. November 24.

A volt keleti blokk országainak emlékezetpolitikája Lengyelország és Magyarország példáján címmel tartott pódiumbeszélgetést a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége (Lengyel Nagykövetség Budapesten - Ambasada RP w Budapeszcie) és a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, 2023. november 23-án. A rendezvény a Magyarországon most elindított Történelmi Megálló program nyitóeseménye volt.

A pódiumbeszélgetés résztvevője volt Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, Sebastian Kęciek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete és Karol Nawrocki, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (Institute of National Remembrance – IPN) elnöke. Dominika Teske, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója moderálta a diskurzust.

A rendezvényen Jobbágy Zoltán ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar tudományos és nemzetközi dékánhelyettese, továbbá Sebastian Kęciek nagykövet mondott köszöntőt.

A Történelmi Megálló találkozási hely/program az IPN Nemzeti Oktatási Hivatalának kezdeményezésére született meg. Első helyszíne ‒ mint Központi Történelmi Megálló ‒ Varsó volt, amelyet hasonlóak követtek országszerte, az IPN területi központjaiban. A helyeknek, programoknak olyan nagy sikere volt, hogy az IPN elhatározta, más országokban is létrehoz ilyeneket. A programok összehangolására megalakult a Történelmi Megállók Hivatala.

A Történelmi Megállókon a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének oktatói, kutatói és levéltárosai érdekes előadásokat, vitákat és kiállításokat szerveznek történelmi eseményekhez, helyszínekhez kapcsolódva. Rendszeresen tartanak rendhagyó történelemórákat a diákok számára, de részt vesznek a tanárok továbbképzésében is. Szakmai fórumokon és előadásokon beszámolnak a legújabb kutatási eredményekről. Ezek a programok a világhálón bárki számára elérhetőek.

Külföldön jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban (Chicago és New York), Angliában (London), Csehországban (Český Těšín), Belgiumban (Brüsszel), Lettországban (Daugavpils), Litvániában (Vilnius), Ukrajnában (Lviv, Zsitomir) és Fehéroroszországban (Hrodna) működnek Történelmi Megállók, továbbá online formában Németországban és Írországban. A legújabb helyszín Magyarország (Budapest), amelynek nyitóeseménye volt ez a pódiumbeszélgetés.


Képek


Címkék

nemzetközi kapcsolatok kommunizmus Földváryné Kiss Réka kerekasztal-beszélgetés