„Párt-Állam-Párt" címmel adatbázis készül

MTI- 2018.02.22.

  • Megosztás
  • 2018. February 22.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Magyar Nemzeti Levéltár közleménye

Adatbázisban mutatja be a kommunista állampárt megyei funkcionáriusait a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) közös projektjében.

„Párt-Állam-Párt" címmel a két intézmény egy olyan internetes felületet hoz létre, amely összegyűjti s közreadja a kommunista állampárt - Magyar Dolgozók Pártja (MDP), majd Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) - helyi párttitkárainak és vezetőinek nevét, karriertörténetét. Az adattár négyezer "állampárti funkcionáriusra", a kommunista diktatúra időszakának helyi pártpolitikusaira, a megyei "pártelit" legfontosabb tisztséget betöltő személyeire, azok karrierpályáinak fontosabb állomásaira - többek között pártfunkciójukra, munkahelyükre, munkakörükre, előléptetésükre, kitüntetéseikre vagy pártbüntetéseikre - vonatkozó adatokat tartalmaz.

Az egész országot felölelő levéltári alapkutatások megtörténtek, most kezdődik az információk adatbázisba rendezése, honlapra történő feltöltése. Az adatok a - Párt-Állam-Párt címre utaló - www.paap.hu honlapon lesznek elérhetőek 2018 júniusában, ezzel is emlékeztetve a kommunista diktatúra kiépülésének egyik utolsó, szimbolikus állomására, a Rákosi Mátyás vezette Magyar Dolgozók Pártja megalakításának hetvenedik évfordulóján.

MTI, 2018.02.22.

Fotó: M1

Kapcsolódó tartalom:


Címkék

kutatás hazai kapcsolatok kommunizmus diktatúra