Páratlan érték a lengyel-magyar összetartozás

NEB / MTI - 2016.06.29.

  • Megosztás
  • 2016. June 28.
Fotó: NEB

A Városháza parkban június 29-én, szerdán megnyitott 1956-os kiállítást a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN), valamint a Varsói Magyar Kulturális Intézet közösen szervezte. Különlegessége, hogy egy időben látható Varsóban, Poźnanban és Budapesten (lásd korábbi híradásainkat).

Lukasz Kaminski, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének elnöke beszédében felidézte: a történelem sokszor kötötte össze a magyarokat és a lengyeleket. Így történt ez a második világháború után is, amikor a két nemzet előbb a kommunizmust, majd a rendszerrel szembeni ellenállást és az egymást iránti szolidaritást tapasztalta meg. Az emlékezés kötelezettséggel is jár - emelte ki. Hozzátette: nem szabad elfelednünk, hogy mivel szemben léptünk fel a szabadságért, a az igazságért, az emberi méltóságért, hiszen ez is az 1956-os ősök testamentuma, amelyet a ma élőknek be kell teljesíteniük.

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, Földváryné Kiss Réka arról beszélt, hogy 1956 alapvetően változtatta meg nemzedékek gondolkodását, mert az ellenállásban rejlő erkölcsi erő új értelmet adott a szabad világban élők, köztük a kommunizmusból kiábrándultak életének is. 1956 lengyelek és magyarok számára közös történelmi tapasztalat. Nyugat-Európa számára közös történelmi szimbólum. 1956 a szovjetellenes antikommunista ellenállás és a reálpolitikát is felülíró szabadságvágy egyetemes jelképévé vált a vasfüggöny mindkét oldalán - jelentette ki. Arra emlékeztetett: a lengyel és a magyar 1956 egyszerre volt válasz a szovjet megszállásra, a terrorra, a nemzeti értékrenddel szembeni támadásra, az alapvető szabadságjogok, a szólásszabadság, a vallásszabadság megsértésére, valamint a mindezt elhazudó, elviselhetetlen propagandára.

Fotó: NEB

Európában is páratlan értéknek nevezte a lengyel és a magyar nemzet közötti összetartozást Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese. Olyan érték ez, amely a 21. század történelmi viharain is át fog segíteni bennünket - jelentette ki. Megjegyezte, 1956-ban Lengyelország megmutatta, mit jelent a barátság, mit jelent a magyar nemzettel a sorsközösség felvállalása, és arra emlékeztetett: a június végén a megalázottság és az alacsony bérek ellen kitört, 48 óra alatt levert poznani felkelésnek fontos szerepe volt az októberi magyarországi forradalom kirobbanásában. A szónok az ezeréves lengyel-magyar barátság különösen fontos fejezeteként említette a hat évtizeddel ezelőtt történteket. Kitért arra is, hogy a lengyelek 1956 őszén vért, pénzt, élelmet, gyógyszert gyűjtöttek a magyar forradalmároknak.

A megnyitót követő tudományos emlékülést, annak résztvevőit levélben köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök. Azt hangsúlyozta, hogy egyszerre kell emlékeznünk a kommunista diktatúrák uralmának sötét időszakára, az áldozatokra, de a jóra is, a bátorságra, a becsületre és az életmentő segítségre. Magyarország és Lengyelország barátsága ma a keresztény Európa megőrzésének egyik legfontosabb pillére - fogalmazott levelében a kormányfő. Kitért arra is, hogy miként két ember kapcsolatát semmi sem mélyítheti jobban igaz barátsággá, mint az együtt átélt sorsfordító események és az együtt megvívott harcok, úgy két nemzet barátságát is sorsközösséggé kovácsolja a hasonló történelem, a közös cél és a közös küzdelem.

Az emlékülést megnyitva Gulyás Gergely (Fidesz), az országgyűlés alelnöke Európa két, szabadságáért legtöbbet szenvedett nemzeteként említette a lengyelt és a magyart, megjegyezve, „mi tudjuk, hogy a szabadság megunhatatlan". Azt mondta, a két társadalom többsége „elszenvedni volt kénytelen a rabságot, de nem volt hajlandó elfogadni a hazugságot", és utalt arra is, hogy a 20. század legnagyobb magyarországi történelmi tettét, az 1956-os forradalmat és szabadságharcot a poznani felkelés inspirálta.

.................................................

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének nevében Lukasz Kaminski elnök, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának képviseletében pedig Máthé Áron elnökhelyettes - szerdán délelőtt - megkoszorúzta a Romek Strzałkowski tiszteletére állított emléktáblát a budapesti Csik Ferenc Általános Iskola Medve utcai falán (fotók a KÉPEK-nél).

Orbán Viktor miniszterelnöknek az emlékülést, annak résztvevőit köszöntő levele

Gulyás Gergelynek, az Országgyűlés alelnökének az emlékülést megnyitó beszéde

Földváryné Kiss Rékának, a NEB elnökének a kiállítást megnyitó beszéde

Szalay-Bobrovniczky Alexandrának, Budapest főpolgármester-helyettesének a kiállítást megnyitó beszéde

Szalay-Bobrovniczky Alexandrának, Budapest főpolgármester-helyettesének az emlékülést megnyitó beszéde

Kapcsolódó tartalmak

További sajtómegjelenések a budapesti, varsói, poźnani kiállítás-megnyitóról és az emlékülésről


Képek


Címkék

'56-os emlékév magyar-lengyel emlékév kommunizmus nemzetközi kapcsolatok