Országszerte tartanak megemlékezéseket a nemzeti ünnepen

MTI - 2015.10.23.

  • Megosztás
  • 2015. October 23.

A zászlófelvonáson jelen lesz Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke. Ezt követően a Nemzeti Táncegyüttes ad emlékműsort a Kossuth téren, ahol táncházzal várják az érdeklődőket, ingyenesen megtekinthető a Parlamentben a Szent Korona; a Terror Háza Múzeumban ingyenes látogatás, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban családi nap lesz.

A budapesti Fidesz a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületéhez szervez megemlékezést. A rendezvény szónoka Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter lesz. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője Szobon mond ünnepi beszédet. Az ellenzéki pártok is sorra megemlékeznek a forradalom évfordulójáról. A Jobbik a Corvin közben ünnepel, a rendezvény keretében felszólal Vona Gábor pártelnök, valamint Murányi Levente és Pongrátz András '56-os szabadságharcosok. A megemlékezés után fáklyás felvonulás indul a Magyar Rádió korábbi, Bródy Sándor utcai székházához. Az LMP megemlékezésén Szél Bernadett társelnök és Hajdu Mária emlékezetpolitikai szakszóvivő mond ünnepi beszédet a II. kerületi Mansfeld Péter parkban. A Demokratikus Koalíció elnöksége koszorút helyez el a városligeti 1956-os emlékműnél. Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke virágot helyez el és beszédet mond 1956 hőseinek emlékére Nagy Imre miniszterelnök szobránál a Vértanúk terén. A PM társelnöke, Karácsony Gergely október 23-a alkalmából beszédet mond és koszorút helyez el a Bibó István-szobornál. A Magyar Liberális Párt az Új köztemető 301-es parcellájánál emlékezik a forradalom évfordulójáról.

Vidéken is számos helyen tartanak megemlékezést, Kaposváron a forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából koszorúzás lesz Nagy Imre mártír miniszterelnök szobránál, ahol beszédet mond M. Kiss Sándor történész. Debrecenben már reggel kezdetét veszi az ünnepi műsor a város szervezésében az egyetemi templom előtti 56-os emlékműnél. Beszédet mond Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető. Veszprémben, a Brusznyai-emlékműnél Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója mond ünnepi beszédet. Kiskunmajsán Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szólal fel, köszöntőt mond Ábrahám-Fúrús András polgármester.

Az ünnep alkalmából Giuseppe Verdi gyászmiséje, a Requiem hangzik el pénteken a budapesti Szent István-bazilikában. A hangverseny szólistái Szakács Ildikó (szoprán), Gion Zsuzsanna (mezzoszoprán), Molnár András (tenor) és Kováts Kolos (basszus). Az esten közreműködik a Budapesti Ifjúsági Kórus, a közelmúltban alakult Etunam Kamarakórus és a Monarchia Szimfonikus Zenekar, vezényel Virágh András.

Továbbra is megtekinthető az 1956-os eseményeket bemutató villamoskiállítás és installáció a villamosmegállókban és két nosztalgiajáraton, a 2-es és a 6-os villamos vonalán. Megállók: Móricz Zsigmond körtér, Széna tér, Jászai Mari tér, Nyugati Pályaudvar, Blaha Lujza tér, 32-esek tere, Corvin negyed, Boráros tér, Kossuth tér, Március 15. tér.

Forrás:

Kapcsolódó tartalmak:


Címkék

megemlékezés