Nyomozás a múltunk után – a diktatúra hagyatéka (NEB-podcast)

  • Megosztás
  • 2023. April 28.

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagjait, a munkájukat segítő kutatókat kettős célkitűzés vezérli: hozzájárulni a kommunista diktatúra áldozatainak emléke előtti tisztelgéshez, emlékezetük méltó megőrzéséhez; hozzájárulni a magyar társadalmat ért veszteségek feltárásához, a korszak generációkon át ható egyéni és kollektív traumáinak bemutatásához. Választ keresve arra, hogyan működtek a mindennapi gyakorlatban a pártállami diktatúra döntéshozói, és végrehajtói szinteken kik és hogyan érvényesítették a kommunista párt uralmát a szovjet megszállás kezdetétől egészen a diktatúra bukásáig.

A podcast adásai, valamint azokkal kapcsolatos sajtómegjelenések...

______________________________________________________________________________

Podcastadás (#13.)

Magyarország és Franciaország kapcsolatai 1945 után

Hogyan változott meg Franciaország geopolitikai szerepe a második világháborút követően, melyek voltak a köztársaság előtt álló kihívások, milyenek voltak Magyarország és Franciaország kapcsolatai az 1945 utáni megosztottságban? A NEB Külügyi munkacsoportja „Diplomáciai töredékek" beszélgetéssorozatának újabb adásában M. Szebeni Géza és Fejérdy Gergely történészekkel beszélgetett Andreides Gábor történész, a NEB Hivatalának tudományos kutatója, a munkacsoport tagja.

______________________________________________________________________________

Podcastadás (#12.)

A Szentszék és Magyarország diplomáciai kapcsolatai, 1945–1989

Ferenc pápa 2023. április 28–30. közötti magyarországi látogatása alkalmából a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) Külügyi munkacsoportjának beszélgetése ezúttal Magyarország és a Szentszék 1945 utáni kapcsolatára, az elmúlt évtizedekben felmerült problémákra, azokra született megoldásokra, illetve megoldási javaslatokra, valamint a két fél között megvalósult (eredményes) tárgyalásokra helyezi a hangsúlyt.

A beszélgetés vendégei: Fejérdy András történész, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének igazgatóhelyettese, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem habilitált egyetemi docense, valamint Soós Viktor Attila történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem megbízott oktatója.

Kérdező: Madarász Anita és Andreides Gábor történészek, a NEB Hivatalának tudományos kutatói, a Külügyi munkacsoport tagjai.

_________________________________

Sajtómegjelenés

A diktatúra hagyatéka – Magyarország és a Szentszék viszonya 1945 után + podcast / Magyar Nemzet online - 2023-04.27.

A Nemzeti Emlékezet Bizottságát (NEB) kettős célkitűzés vezérli: hozzájárulni a kommunista diktatúra áldozatainak emléke előtti tisztelgéshez, emlékezetük méltó megőrzéséhez, és elősegíteni a magyar társadalmat ért veszteségek feltárását, a korszak generációkon át ható egyéni és kollektív traumáinak bemutatását. Kutatói arra keresik a választ, hogyan működtek a pártállami diktatúra döntéshozói a mindennapi gyakorlatban, a végrehajtói szinteken kik és hogyan érvényesítették a kommunista párt uralmát a szovjet megszállás kezdetétől egészen a diktatúra bukásáig. A NEB külügyi munkacsoportjának havonta jelentkező, Nyomozás a múltunk után – a diktatúra hagyatéka című podcast-sorozata ezúttal Magyarország és a Szentszék 1945 utáni diplomáciai kapcsolatát tárgyalja.

Forrás: Fortepan

A teljes cikk ITT ELOLVASHATÓ

______________________________________________________________________________

Podcastadás (#11.)

A berni csodától a berlini fal leomlásáig

A NEB Külügyi munkacsoportja „Diplomáciai töredékek" beszélgetéssorozatának újabb adása információban és érdekes történetekben gazdag utazásra hívja a hallgatóit. Andreas Schmidt-Schweizer történésszel, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársával és Szilágyi Gábor történésszel, a NEB Hivatala tudományos főmunkatársával folytatott beszélgetés nem csupán a magyar nyugatnémet reláció bemutatására helyezi a hangsúlyt, hanem arra is, hogy a hidegháború időszakában milyen sikereket ért el, illetve milyen problémákkal nézett szembe a Német Szövetségi Köztársaság (NSZK). A magyar-nyugatnémet viszony meglehetősen bonyolult volt a vizsgált időszakban, s a mostani beszélgetés során e kapcsolat ismert és kevéssé ismert, hol előremutató, hol visszalépő történéseit, eseményeit eleveníti fel.

Kérdezők: Madarász Anita és Andreides Gábor történészek, a NEB Hivatalának tudományos kutatói, a munkacsoport tagjai.

Kérdező: Madarász Anita és Andreides Gábor történészek, a NEB Hivatalának tudományos kutatói, a Külügyi munkacsoport tagjai.

______________________________________________________________________________

Podcastadás (#10.)

______________________________________________________________________________


Címkék

podcast