Nyilatkozatot tett közzé az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja a németországi Lenin-szobor ügyében

  • Megosztás
  • 2020. April 03.

A prágai székhelyű Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja — amely a totalitárius múlt feltárásával foglalkozó európai nemzeti intézmények tevékenységét koordinálja, 20 ország 62 intézetét, szervezetét tömöríti, köztük a magyar Nemzeti Emlékezet Bizottságát is — 2020. április 3-án a németországi Lenin-szobor ügyében az alábbi nyilatkozatot tette közzé a honlapján.


Az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja aggodalmát fejezi ki Vlagyimir Iljics Lenin szobrának a németországi Gelsenkirchen városában tervezett felállításával kapcsolatban. A szovjet totalitárius államot megteremtő Lenin uralma alatt milliókat gyilkoltak meg. Utódai és követői, a marxizmus–leninizmus hívei sok tízmillió ember haláláért felelősek. Még napjainkban is előfordul, hogy ezen ideológia nevében oltanak ki emberi életeket. Lenin és öröksége köztereken történő megőrzésével megsértjük a kommunizmus áldozatainak emlékét, fájdalmat okozva ezzel hozzátartozóiknak és leszármazottaiknak.

A Platform helyesli a gelsenkircheni helyi hatóságoknak a szobor felállításának megakadályozására irányuló törekvését, egyúttal felszólítja a német kormányt, tegye meg a tömeggyilkosokról való nyilvános megemlékezés megelőzéséhez szükséges lépéseket. Kérjük az európai közösséget, rendelkezéseivel vegye elejét a totalitárius ideológiák terjesztésének.

Statement on the issue of the Lenin statue in Gelsenkirchen