Mélyre ásni

Parokia.hu-2015.11.04.

  • Megosztás
  • 2015. November 04.

59 évvel ezelőtt, november 4-én verték le a szabadságharcot a bevonuló szovjet csapatok hazánkban. Az 1956-os forradalmat követő megtorlásoknak több mint 26 ezren estek áldozatul. Az ötvenes-hatvanas években lezajlott büntető perekben sok múlt azon, hogy milyen jogászok jártak el az egyes ügyekben: ugyanazért a tettért az egyik bíróságon halál járt, míg a másikon néhány év börtön. A kutatások arra is rávilágítottak, hogy a bírák és ügyészek jó része nem végzett egyetemet, csupán egy „gyorstalpalót" (..)

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) a Kúriával és a Legfőbb Ügyészséggel indított kutatási programot, amely három egymással szorosan összefüggő nagy témakört ölel fel. A kutatás célja a büntetőperek áttekintése mellett a megtorlás végrehajtóinak és az áldozatok portréinak megalkotása. 1956-ról rengeteg ismeretanyag halmozódott fel, de a mai napig nem létezik teljes adatbázis arról, hogy a jogi megtorlásokban kiket, kik és mire ítéltek. Az Emlékezés és emlékeztetés című konferencia után Földváryné Kiss Rékával, a NEB elnökével beszélgettünk a Kúrián (...)

A kutatók megfogalmazták ugyan kérdéseiket, de a végső konklúziókat csak később vonják le. Neveket azonban már ma is tudnak – mondta Zinner Tibor professzor, a Veritas Történetkutató Intézet kutatásvezetője a Parókia portálnak (...)

Kapcsolódó tartalom:

Kötelességünk az emlékezés és emlékeztetés

A konferenciáról készített video-összeállítás

Az 1956-os forradalmat követő megtorlást feltáró kutatási programról tartottak konferenciát


Kapcsolódó tartalom