Megnyílt a Szabadság Háza

Kultúra.hu - 2015.10.23.

  • Megosztás
  • 2015. October 23.

Békéssámsonban az 1950-es évek első felében szerveződött meg a korszak legfontosabb kommunistaellenes szervezete, a Magyar Ellenállási Mozgalom. A húszfős csoport 1951 és 1955 között antikommunista röplapokat gyártott és terjesztett Békés, Csongrád, Szolnok megyében, illetve Budapesten is. A cédulákkal a szovjet megszállás és az ÁVH-s terror elleni harcra buzdítottak. Az ÁVH-nak csak 1955-ben sikerült valakit beépíteni közéjük: ezt követően letartóztatták őket, és a fiataloknak összesen 186 év börtönbüntetést osztottak ki. Bár az 56-os forradalom alatt kiszabadultak, de többségüket a következő évben újra elfogták, hogy letöltsék hátralévő büntetésüket. Egészen a rendszerváltásig állandó megfigyelés alatt álltak és másodrendű állampolgárok maradtak.

Nekik állít emléket a Szabadság Háza, amelyet Balog Zoltán miniszter és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója nyitottak meg október 22-én Békéssámsonban.

Schmidt Mária úgy fogalmazott, a Magyar Ellenállási mozgalom példája most már elfoglalhatja méltó helyét nemzeti emlékezetünkben, méghozzá olyan büszkeségponttá válva, amit hazánk tanulóifjúsága is megismer majd, hogy példát merítsen önfeláldozó hazaszeretetükből és szabadság iránti elkötelezettségükből.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, hogy semmilyen 56-os tankönyv vagy ünnepség nem pótolhatja a személyes viszonyt, azt, ha 1956 nem kerül a helyére a fejünkben és a szívünkben is. Ezért szeretnék létrehozni szerte Magyarországon ezeket a büszkeségpontokat. Hogy egyszerre legyen ott a fejünkben, hogy tanuljuk meg, és egyszerre legyen ott a szívünkben, hogy szeressük meg. Mert az az igazán az emberé, amit ismer és amit szeret. Mi ismerni és szeretni akarjuk 1956-ot, és azt szeretnénk, ha a felnövekvő nemzedék is ismerné és szeretné, mert akkor ragaszkodni fog ehhez a földhöz, a magyar anyaföldhöz - mondta a miniszter, majd hozzátette, jövőre az 56-os forradalom hatvanadik évfordulója kiváló lehetőség arra, hogy összefogjunk, és mind a szívünkben, fejünkben, valamint a nemzeti emlékezetben méltó helyére tegyük 1956-ot.

A Szabadság Házának megnyitó ünnepsége után került sor Annus István, a Magyar Ellenállási Mozgalom vezetőjének, Békéssámson rendszerváltás utáni első polgármesterének mellszobra felavatására.

Forrás:


Címkék

kommunista pártok