Megmlékezések Szobonya Zoltán halálának 65. évfordulóján

  • Megosztás
  • 2023. September 29.
Fotó: hiros.hu

Az 1956-os forradalom vértanújának, Szobonya Zoltán halálának 65. évfordulója alkalmából megemlékezéseket és koszorúzást tartottak szeptember 29-én, Kecskeméten. Elsőként a Neumann János Egyetem könyvtárában, majd a megyeházán, délután pedig a börtön épülete előtt emlékeztek a jánoshalmi és mélykúti forradalom egykori vezetőjére. A kecskeméti eseményeken Bank Barbara és Máthé Áron tartott előadást, megemlékező beszédet a NEB-et képviselve.

Az 1956-os forradalom vértanújának, Szobonya Zoltán halálának 65. évfordulója alkalmából tartott megemlékezéseken, Kecskeméten Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) tagja emlékezett meg a szabadságharc mártírjáról a Neumann János Egyetem könyvtárában, majd életútjáról, meghurcolásáról tartott előadást a Vármegyei Emléknap ünnepségen. Bank Barbara előadásában a megyében élő parasztság Rákosi-rendszer alatti megpróbáltatásairól beszélt. A tények mellett történeteket is felidézett, melyekből kiderült, milyen módszerekkel tették tönkre akkoriban a kuláknak bélyegzett gazdákat.

Ezt követően a NEB tagja a Bizottság nevében koszorút helyezett el Szobonya Zoltán utcát jelző emlékkőnél.

A késő délutáni megemlékezésen ‒ a Büntetés Végrehajtási Intézet falán elhelyezett emléktáblánál ‒ többek között Máthé Áron mondott ünnepi beszédet. a NEB elnökhelyettese beszédében kifejtette: az 56–osok, köztük Szobonya Zoltán, áldozatvállalása a mi szabadságunk gyökere. – 1956 bizonyította, hogy a totalitárius eszmékkel szemben igenis létezik, létezhet a nemzeti közösség, hogy nemcsak emberként, hanem magyarként is van helyünk a világban – emelte ki Máthé Áron.

A Szobonya-család a Nemzeti Emlékezet Bizottságának emlékérmet adományozott, amelyet a NEB nevében Máthé Áron vett át a börtön falánál levő emlékhelynél.

(Fotók: hiros.hu, felegyhazikozlony.eu)

Kapcsolódó tartalom az eseményekről:

  • Az egyetem könyvtárában megtartott esemény videóösszefoglalója

  • A Büntetés Végrehajtási Intézet falán elhelyezett emléktáblánál tartott megemlékezés videóösszefoglalója

Képek

Fotó: felegyhazikozlony.eu
Fotó: felegyhazikozlony.eu
Fotó: felegyhazikozlony.eu
Fotó: hiros.hu
Fotó: hiros.hu
Fotó: hiros.hu
Fotó: hiros.hu
Fotó: hiros.hu
Fotó: hiros.hu
Fotó: hiros.hu
Fotó: hiros.hu
Fotó: hirtos.hu
Fotó: hirtos.hu
Fotó: hirtos.hu

Címkék

Bank Barbara Máthé Áron megemlékezés 1956 hősei