Megkezdődött NEB által megjelölt iratok titkosításának felülvizsgálata

Közlemény- 2016.04.21.

  • Megosztás
  • 2016. April 21.
Illusztráció

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló 2013. évi CCXLI. törvényben foglaltak végrehajtása érdekében 2014. március 31-én együttműködési megállapodást kötött a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálattal (KNBSZ).

A megállapodás rögzíti, hogy a KNBSZ a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló 2013. évi CCXLI. törvény 20. § (1) bekezdésében meghatározott tevékenységi terület tekintetében a NEB rendelkezésére bocsátja az irattárában fellelhető dokumentumokat; a NEB tagjai a tanulmányozott dokumentumok tekintetében javaslatot tesznek azok minősítésének fenntartására, vagy megszüntetésére.

A NEB a megkezdett munka első eredményeként 2016. április 6-án levélben fordult a KNBSZ-hez, s a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló törvény 23. § (5) bekezdésére hivatkozva az addig áttekintett minősített adatok közül az általa javasolt dokumentumok minősítésének felülvizsgálatát, annak titkosítás alóli feloldását javasolta a KNBSZ-nek, mint feladat- és hatáskörrel rendelkező, minősítésre jogosult szervnek.

A KNBSZ 2016. április 12-én arról tájékoztatta a Bizottságot, hogy megkezdte a megjelölt iratok titkosításának felülvizsgálatát. Az eljárás befejezésekor az iratok az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába kerülnek.

(a fotó illusztráció)

Kapcsolódó tartalom: