Megjelent a kötet, amelyet Ferenc pápa is megkapott

Vasarnap.hu - 2022.06.10. (Tóth Gábor)

  • Megosztás
  • 2022. June 11.

93. Ünnepi könyvhéten mutatták be a Nemzeti Emlékezet Bizottságának legújabb kötetét, amely a Célkeresztben – Mindszenty József pere és a szovjet blokk főpásztorainak meghurcolása címen érhető el a könyvesboltokban. A a kiadványról beszélgetett a Vörösmarty színpadon Földváryné Kiss Réka, Fejérdy András és Wirthné Diera Bernadett június 10-én.

A könyv, egy korábbi nemzetközi konferencia szerkesztett előadásait tartalmazza. A kötet elsőnek angol nyelven jelent meg a Libreria Editrice Vaticana jóvoltából, amely Ferenc pápához is elkerült, aki köszönő levelében méltatta Mindszenty József alakját.

A kötet egyik szerkesztője Fejérdy András elmondta, hogy nem csupán Mindszenty Józsefet, hanem a példáján keresztül szerették volna bemutatni az egész korszakot. Ugyanis a második világháborút követően, amikor Közép-Európa a Szovjetunió érdekszférájába került, akkor annak államaiban hasonló folyamatok indultak meg. – emelte ki a kötet egyik szerkesztője. A kötetben a főpásztorok kihívásokkal teli életét kívánták bemutatni.

Földváryné Kiss Réka a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke a könyvbemutatón elmondta, hogy a most megjelent magyar nyelvű kötet nem csak a katolikus egyház emblematikus alakjait mutatja be, hanem több más felekezetét is. Emlékeztetett arra, hogy a hazai kommunista hatalom minden eszközt megragadott, hogy lejárassa például Ordass Lajos evangélikus vagy éppen Ravasz László református püspököket is. Elmondta, hogy a protestáns felekezetek előbb kezdték meg a párbeszédet a fennálló kommunista hatalommal, bízva abban, hogy így az evangélium hirdetéséből nem kell engedniük.

A kötet másik szerkesztője Wirthné Diera Bernadett kiemelte, hogy maga a Mindszenty-per belföldön és külföldön is elrettentő erővel bírt, mert a hatalom ezzel mutatta meg, hogy bármit megcsinálhat. Bárkit lejárathat és tönkre tehet. A hatalom minden egyházi vezetőt, vagy így vagy úgy, de ki akart iktatni. A keresztény hitet védő egyházi vezetőkkel mindenütt ez történt Jugoszláviától–Csehszlovákiáig.

Forrás: Megjelent a kötet, amelyet Ferenc pápa is megkapott (Vasárnap.hu, 2022.06.10.)

Kapcsolódó tartalom:


Képek


Címkék

célkeresztben Földváryné Kiss Réka Wirthné Diera Bernadett könyvhét egyházüldözés Mindszenty József