Megemlékeztek a Szovjetunióba hurcolt kényszermunkásokról

Magyar Hírlap- 2015.november 25.

  • Megosztás
  • 2015. November 24.

Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese beszédében hangsúlyozta: ez a nap nemcsak az emlékezés, hanem a hazatérés napja is. Felidézte: 1953-ban ezen a napon tért haza 1500 politikai elítélt a Szovjetunióból. Világossá tették, hogy a „földi pokolból is van visszaút" - mondta. Az elnökhelyettes szerint kötelességünk igazságot kell szolgáltatni a halottaknak, magyar elődeinknek. Ezzel együtt felhívta a figyelmet arra, hogy bár sokan meghaltak, „mi, magyarok közösségként túléltük"- hangsúlyozta a fővárosi Honvéd téren tartott megemlékezésen- (...)

A központi megemlékezések 11 órakor a Nyugati téren folytatódnak, ahol megnyílik a Befagyasztott emlékezet című, december 5-ig látogatható rendhagyó kiállítás. (...)

A Gulág-élmény összeköti az Elbától keletre élőket - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán, a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében rendezett egész napos konferencián elhangzott nyitóbeszédében. (...)

Kapcsolódó tartalom:


Kapcsolódó tartalom