Magyar hősökről fiataloknak, a színház nyelvén

NEB - 2022.03.25.

  • Megosztás
  • 2022. March 25.

A Millenáris, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az Ülj Közelebb Produkció Magyar hősök című előadásának díszbemutatója 2022. március 24-én volt a Millenáris, Nemzeti Táncszínházban. (A NEB összefoglalója sajtómegjelenések összesítésével.)

A 20. századi diktatúrák idején bátor döntéseikkel életüket kockáztató bátor magyarok történetei színpadi műben elevenednek meg április végétől. A Magyar hősök című kötet alapján született színdarab nemcsak a fiatalabb generációt szólítja meg: a történet a diákokat a történelem megértésében és saját helyzetük átértékelésében segíti, míg az idősebbeknek a múlt feldolgozásában nyújthat támaszt.

A kezdet...

Magyar hősök. Elfeledett életutak a 20. századból címmel a közelmúltban jelent meg a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a Mathias Corvinus Collegium és a Mandiner közös kötete, amely olyan, többségükben elfeledett hősöknek állít emléket, akiket a kommunista diktatúra nem engedett a közösségi emlékezet részévé válni.

Vélemények a színdarabról

„A 20. századi történelmet, a totális diktatúrák időszakát olyan hétköznapi emberek sorsának bemutatásán keresztül hozzuk közelebb a különböző generációkhoz, akiket – világnézetüktől és társadalmi helyzetüktől függetlenül – a történelmi helyzet, illetve bátor kockázatvállalásuk formált hősökké. A könyvben szereplő hatvan megrázó történet közül hat személy – Brusznyai Árpádné Honti Ilona, Gérecz Attila, Kiss Sándor, Olofsson Placid, Richter Gedeon és Salkaházi Sára – életútját választottuk ki, akiknek bőrébe bújva a nézők átélhetik, milyen az, amikor saját életüket, vagy nagyobb közösségek, családok sorsát befolyásoló döntéseket kell hozni” – mondta Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke.

„Mélyen megérintettek a Magyar hősök embermentőinek megrendítő elbeszélései, amelyek édesapám tinédzser éveinek kalanddá formált drámai történeteit idézték fel bennem. Ezek azok a történetek, amelyek alapját adják identitásunknak, megmásíthatatlan hovatartozásunknak. A kötet színpadi megjelenítése elsősorban a fiatalabb korosztálynak segít, hogy könnyebben átélhessék a hősök történeteit. Hiszek benne, hogy sorsuk megismerése érzékenyen taníthat mindannyiunkat elfogadásra, szeretetre, együttérzésre” – tette hozzá Serfőző Krisztina producer, az Ülj Közelebb Produkció vezetője.

Miről szól az előadás?

A Szabó Borbála által írt színdarabban öt középiskolás történelemtanárával együtt ellátogat a Huszadik Század Aréna – diktatúrák szorításában nevet viselő szabadulószobába, ahol a játék során egy időutazáson vesznek részt. Az előadást Seres Tamás rendezte, a tanár szerepében Csuja Imre lép színpadra. A kilencven perces darabot történelmi háttere és fajsúlyossága miatt tizennégy éves kortól ajánlott.

_________________________________________________________________

AKTUÁLIS ELŐADÁSOK:

  • Szeptember 25. Eötvös10, Budapest: Hajdu Steve, Sütő András, Márfi Márk, Kopek Janka, Cserna Lulu, Hajdú Csaba

  • Október 20. Eötvös10, Budapest: Hajdu Steve, Sütő András, Márfi Márk, Kopek Janka/ Veszelovszki Janka, Cserna Lulu, Böröndi Bence

  • Október 24. Veszprém: Hajdu Steve, Sütő András, Márfi Márk, Veszelovszki Janka, Cserna Lulu, Hajdú-Sobor Csaba

  • November 13. Csuja Imre, Sütő András, Márfi Márk, Kopek Janka, Trill Bea/ Cserna Lulu, Hajdú-Sobor Csaba

  • November 14. Csuja Imre, Sütő András, Márfi Márk, Veszelovszki Janka, Antóci Dorottya, Hajdú-Sobor Csaba

  • November 20. Csuja Imre, Sütő András, Márfi Márk, Kopek Janka, Trill Bea/Cserna Lulu, Hajdú-Sobor Csaba/ Böröndi Bence

_________________________________________________________________

A DARAB ALKOTÓI

Szereplők:

KOZMA GÉZA gimnáziumi történelemtanár – Csuja Imre (Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló művész) / Hajdu Steve

SÁRI – Kopek Janka/ Veszelovszki Janka

ZSUZSI – Trill Bea, Antóci Dorottya/Cserna Lulu

DÖME – Márfi Márk

KARCSI – Sütő András

BÁLINT – Böröndi Bence / Hajdu-Sobor Csaba

A RENDEZŐ HANGJA – Kamarás Iván (Jászai Mari-díjas)

Írta:Szabó Borbála

Jelmez: Matisz Gábor

Díszlettervező: Huszár Kata

Rendező asszisztens: Szanyi Sarolta

Rendező: Seres Tamás

Producer: Serfőző Krisztina

_________________________________________________________________

Az előadás videóajánlója:


A Magyar Hősök kötetről olvasható, letölthető változatban

_________________________________________________________________

Sajtószemle:


Képek


Címkék

színház Magyar Hősök áldozatok Földváryné Kiss Réka