Magyar Hősök (Az InfoRádió és a NEB sorozata)

  • Megosztás
  • 2022. September 18.

Sorozatot indított az InfoRádió együttműködésben a Nemzeti Emlékezet Bizottságával azokról a történelmet formáló ismert, kevésbé ismert hősökről, akik szembeszálltak a 20. század diktatúráival. A sorozatban szereplő életpályák bővebben a Magyar Hősök – Elfeledett életutak a 20. századból című kötetben olvashatók.


Az oldalon meghallgathatóak az életpályákból összeállított műsorok (elolvashatóak azok leiratai), valamint elolvashatóak, meghallgathatóak a sorozatról, illetve a Magyar Hősök kötetről készített beszélgetések, amelyek az InfoRádióban hangoztak el,s az Infostart.hu oldal adta közre.

A sorozat eddig megjelent életpályái összesítve ITT OLVASHATÓAK...

A rádióműsorok tartalom szerint itt olvashatóak, hallgathatóak meg:

Richter Gedeon

Richter Gedeont sokan a modern magyar gyógyszerészet alapító atyjának tartják. A kiváló felkészültségű szakember egész életében a gyógyítás szolgálatában állt, és zsidó származása ellenére – bár lett volna lehetősége a menekülésre – még az üldöztetés éveiben is Magyarországon maradt. Döntéséért az életével fizetett.

Richter Gedeon – a nagylelkű gyógyszergyáros (2021.12.16.)

A műsor hangfelvétele

Romzsa Tódor

Ezerkilencszáznegyvenhét november 1-jén a munkácsi kórház egyik betegszobájában váratlanul megjelent a kórház főorvosa, doktor Bergman, és bejelentette, nagyvizitet tart. Utasította a kórteremben tartózkodó két nővért, hogy tartsanak vele. Amikor az apácák néhány perc távollét után visszaértek, megnyugodtak. Mindkét, „különös balesetben” megsérült beteg, Bacsinszky Dániel atya és Romzsa Tódor, a munkácsi görögkatolikus püspök is ugyanúgy feküdt, mint korábban.

Magyar hősök: Romzsa Tódor – a megtörhetetlen kárpátaljai püspök (2021.12.10.)

A műsor hangfelvétele

Salkaházi Sára

Szabadelvű, modern nő volt, aki végül szociális munkát végző apácaként találta meg hivatását. Salkaházi Sára a 20. század tragikus eseményei közepette megmaradt elkötelezett embernek, aki tudatosan vállalta sorsát: életét adta az üldözöttekért.

Magyar hősök: Salkaházi Sára – az önfeláldozó embermentő (2022.12.02.)

A műsor hangfelvétele

Gérecz Attila

Egészen fiatalon megjárta a hadifogságot, és még mindig alig volt huszonegy éves, amikor a kommunisták koholt vádakkal börtönbe zárták. 1956-ban az életét adta a magyar szabadságért.

Magyar hősök: Gérecz Attila – az öttusázó szabadságharcos (2022.11.25.)

A műsor hangfelvétele

Sztehlo Gábor

A második világháború alatt számtalan üldözött – többek között a későbbi Nobel-díjas kémiaprofesszor, Oláh György – életét mentette meg, majd a háború után Gaudiopolis, vagyis Örömváros néven gyermekköztársaságot alapított. Sztehlo Gábort még életében felterjesztették Nobel-békedíjra, 1972-ben pedig megkapta a Világ Igaza elismerést.

Magyar hősök: Sztehlo Gábor – a zsidómentő lelkész (2021.11.16.)

A műsor hangfelvétele

Golopencza Illés

Egy ismeretlen magyar hős, aki a nyilas rémuralom idején többek között az akkor alig 12 éves Vitray Tamás életét is megmentette. Ő Golopencza Illés, aki senkinek sem beszélt arról, hogy sok zsidó származású üldözött neki köszönheti az életét. Tetteiről fia is csak évtizedekkel a háború után, véletlenül értesült.

Magyar hősök: Golopencza Illés – a Csanády utcai embermentő (2021.11.09.)

A műsor hangfelvétele

Péch Géza

Önkéntes mentősofőrként segített az utcán heverő sebesülteken az 1956-os forradalom és szabadságharc alatt, azzal sem törődött, hogy a szovjet tankok rendszeresen lőtték a mentőautóját. Meg is lett a „jutalma”, a később a fegyvertelen ellenálláshoz csatlakozó Péch Gézát a megtorlás során kivégezték. Egy alig ismert mártír története, akinek életéről bővebben is olvashat a tavaly megjelent Magyar Hősök című kötetben.

Magyar hősök: Péch Géza – '56 önkéntes mentős mártírja (2021.11.02.)

A műsor hangfelvétele

Weishauss Aladár

A második világháború után Magyarországon megrendezett első kirakatper-sorozat, a Magyar Közösség-ügy vádlottjai közül egy személy első ránézésre kilóg a sorból. Weisshaus Aladár a magyar baloldal egyik meghatározó alakja volt, valójában azonban több eszmei kötelék fűzte a magyar érdekek védelmére létrehozott titkos társaság, a Magyar Testvéri Közösség tagjaihoz, mint Moszkvából irányított kommunista „elvtársaihoz”.

Magyar hősök: Weishauss Aladár – persona non grata egy életen át (2020.12.11.)

A műsor hangfelvétele

Papp Simon

Papp Simon kőolaj után kutatva bejárta a fél világot, de hazatért, hogy a hazai kőolajipar egyik megalapítója legyen. 1944-ben megakadályozta a zalai olajmezők teljes kiuzsorázását, ennek ellenére a kommunisták elítélték és bebörtönözték.

Magyar hősök: Papp Simon – világhírtől a kommunisták börtönéig (2020.12.10.)

A műsor hangfelvétele

Kudar Lajos

Halálának pontos körülményei nem ismertek, holtteste soha nem került elő. Vitéz Kudar Lajos a magyar nemzeti ellenállás egyik alig ismert embermentő mártírja.

Magyar hősök: Kudar Lajos – szemben a Gestapóval (2020.12.09.)

A műsor hangfelvétele

Kriszten Ferenc Rafael

„Te pucér Krisztus, hol hagytad az ingedet?” – kérdezte az egyik őr Kriszten Ferenc Rafael atyától, az újhatvani ferences kolostor egykori házfőnökétől, miután a pátert és rendtársait az ügyükben hozott elsőfokú ítélet meghozatalát követően átszállították a váci börtönbe. Vélhetően az ekkor a hideg idő ellenére viselt hiányos öltözet is hozzájárult ahhoz, hogy a szerzetes élete néhány hónappal később rabkórházban ért véget.

Magyar hősök: Kriszten Rafael – a „reakció élharcosa” (2020.12.08.)

A műsor hangfelvétele

Gulyás Lajos

A véleményéért mindig bátran kiálló Gulyás Lajos református lelkész volt az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő megtorlás egyetlen olyan határainkon belüli egyházi áldozata, akit jogerős bírósági ítélettel végeztek ki.

Magyar hősök: Gulyás Lajos – vasalt nadrággal a bitófa alá (2020.12.07.)

A műsor hangfelvétele

Bakajsza József

Kárpátalja szovjet megszállásának kezdetén, 1944 őszén szinte valamennyi magyarok által lakott települést érintette a régió egyik legnagyobb 20. századi tragédiája, a málenkij robot. Van azonban egy kis község az Ungvári járásban, Gálocs, ahonnan Bakajsza József községi bírónak köszönhetően a szovjetek senkit sem vittek „kis munkára”.

Magyar hősök: Bakajsza József – embermentés szovjetitatással (2020.12.04.)

A műsor hangfelvétele

Brusznyainé Honti Ilona

Brusznyai Árpádné Honti Ilona egyike volt azok forradalmárfeleségeknek, akiknek az 1956-os megtorlás során meghurcolt és kivégzett férjük távollétében, a kétségbeejtő helyzet ellenére édesanyaként helyt kellett állniuk.

Magyar hősök: Honti Ilona – míg a bitófa el nem választ (2020.10.22.)

A műsor hangfelvétele

Krassó György

Az 1956-os forradalom idején a felkelőkhöz csatlakozott, majd a megtorlás során bebörtönzött, a Kádár-korszakban többször is meghurcolt Krassó György létezésével, minden cselekedetével tagadta a fennálló hatalmat, és egészen haláláig őrizte a forradalom örökségét.

Magyar hősök: Krassó György – az örök forradalmár (2020.10.21.)

A műsor hangfelvétele

Szobonya Zoltán

Szobonya Zoltán életútja tökéletes lenyomata az 1944 és 1956 közötti magyar történelemnek. Szépen indult pályafutását először a háború és a hadifogság, másodszor a kiépülő, harmadszor a visszarendeződő kommunista diktatúra törte derékba.

Magyar hősök: Szobonya Zoltán – „a kulákok védőszentje” (2020.10.20.)

A műsor hangfelvétele

Soos Géza

Ezerkilencszáznegyvennégy július 10. SOOS.” Raoul Wallenberg naptárának bejegyzése arról tanúskodik, hogy a svéd diplomata legelső útjainak egyike Soos Gézához vezetett. Látszólag egy, a német megszállást követően is hivatalában maradó egyszerű külügyminisztériumi osztályvezetőhöz, a feleségével negyedik gyermeküket váró, elkötelezett református ifjúsági vezetőhöz. De Wallenberg valójában az egyik legfontosabb hazai ellenállási szervezet egyik kulcsfigurájával, a zsidómentő akciók meghatározó személyiségével vette fel a kapcsolatot.

Magyar hősök: Soos Géza – a magyar Wallenberg (2020.10.19.)

A műsor hangfelvétele

Horváth Mihály

Magyarország déli vármegyéit 1918 őszén megszállta a szerb királyi hadsereg. A megszállást követő „pacifikálás” időszakában számos halállal végződő eset mutatta, hogy a nemzetiségek nem sok jóra számíthatnak a szerb uralomtól.

Magyar hősök: Horváth Mihály – szerb szomszédok megmentője (2020.10.16.)

A műsor hangfelvétele

Benkő Zoltán

„Az utolsó fél évszázadban az embernek becsületesnek maradnia a saját és családja állandó kárára, mondhatni vesztére, nem volt éppen könnyű feladat. Benkő ennek a feladatnak játékossága mellett páratlan könnyedséggel és természetességgel felelt meg” – írta egykori recski rabtársáról, Benkő Zoltánról Faludy György. Benkő életútja egy nemzedék sorsának lenyomata. Egy tehetséges, szépreményű és cselekvőképes értelmiségi generációnak volt a tagja, amelynek a megérdemelt lehetőségek helyett a 20. századi magyar történelem sorscsapásai jutottak osztályrészül. Életéből „csak” éppen az agyonlövés és felakasztás maradt ki – ahogy azt később tréfásan megjegyezte.

Magyar hősök: Benkő Zoltán – a recski rekorder (2020.10.15.)

A műsor hangfelvétele

Arany Adalbert László

A második világháború befejezése után kezdetét vette a szlovákiai magyar kisebbség történetének legnehezebb időszaka. Ám ezekben az években is voltak olyanok, akik a közösség sorsa iránt érzett felelősségtől vezérelve egyénileg vagy szervezett formában szembeszálltak az új formát öltő embertelenséggel. A tucatnyi kezdeményezés közül a Csehszlovákiai Magyar Demokratikus Népi Szövetség volt a legszervezettebb és legtovább működő illegális mozgalom, amelynek vezetője 1946 tavaszán Arany Adalbert László lett.

Magyar hősök: Arany A. László – Mindszenty szlovákiai „szövetségese” (2020.10.14.)

A műsor hangfelvétele

Sándor István

„Jöjjön el a Te országod közénk, a gyárakba, a családokba” – hangzott el nap mint nap Sándor István munkakezdés előtti, kollégáival közösen elmondott imájában. A nyomdászként és gyári dolgozóként is helytálló szalézi szerzetes a nehéz sorsú fiatalok nevelésére tette fel az életét, a kommunista hatalom mégis ellenségként tekintett rá, és nem kegyelmezett neki.

Magyar hősök: Sándor István – Egy élet a munkásokért és a fiatalokért (2020.10.13.)

A műsor hangfelvétele

Járosi Andor

Járosi Andor a vészkorszak idején kolozsvári zsidó honfitársait és azok gyermekeit bújtatta, mentette – kijátszva a kincses várost 1944. március 27-én megszálló németek éberségét. Élete során az evangélikus lelkész, esperes Márton Áron római katolikus püspökhöz hasonló bátor magatartást tanúsított. Fél év múltán, 1944. október második hetében a szovjetek benyomultak Kolozsvárra, ekkor Járosit ötezer magyar férfi társával együtt a Szovjetunióba hurcolták, ahonnan sohasem tért haza.

Magyar hősök: Járosi Andor – a kolozsvári őrangyal (2020.10.12.)

A műsor hangfelvétele

_______________________________________________________________________________

A sorozattal kapcsolatban készített interjúk, cikkek

Ötven igaz történet bátor magyarokról a huszadik században / Interjú Földváryné Kiss Rékával (InfoRádió, 2021.12.06.)

Földváryné Kiss Réka: a pártállam legfontosabb tabuja 1956 volt (Az ARÉNA adása a kötetről, 2021.10.25.)

______________________________________________________________________________

Kapcsolódó tartalom: ARCOK '56-BÓL (AZ INFORÁDIÓ ÉS A NEB SOROZATA)

______________________________________________________________________________

A Magyar Hősök kötet ismertetője


Címkék

Magyar Hősök média