Magyar hősök: akik példát mutattak sorsfordulóinkban

MANDINER.HU - 2020.12.21. (RAJCSÁNYI GELLÉRT)

  • Megosztás
  • 2020. December 21.

Nemzeti tragédiáink mindig megteremtik a kor, a helyzet hőseit is, akik cselekvésükkel, szerveződéseikkel, példaadásukkal kiutat mutattak a tragédiák mélypontjaiból. A Mandiner, az MCC és a NEB új, közös kötete, a Magyar hősök - Elfeledett életutak a 20. századból őket mutatja be egy portrégyűjteményben. Nemzeti történelmünk, különösen a mögöttünk álló évszázad tele van tragédiával, tudjuk ezt jól. De a tragédiák soha nem állnak önmagukban – mindig megteremtik a kor, a helyzet hőseit is, akik személyes cselekvésükkel, szerveződéseikkel, kijelentéseikkel avagy életútjuk példaadásával kiutat mutattak a tragédiák mélypontjaiból.

És miközben a 20. században számos alkalommal pont az ország élére sodródott avagy oda kapaszkodó személyek bizonyultak alkalmatlannak a hősi szerepre – sőt, sokan közülük a nemzet sírásóivá szegődtek, addig pont a hétköznapi emberek között voltak számosan, akik hőssé magasztosultak.

Igazi forradalmárok és szabadságharcosok, közösségükért cselekvő papok és lelkészek, a közjó és a nemzet iránti elkötelezettségüket megőrző politikusok, a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből származó magánszemélyek, férfiak és asszonyok léptek elő a politikai cselekvés színpadára – és színészkedés helyett, önmagukat adva példát mutattak kortársaiknak és a későbbi generációknak a helyes cselekvésből. Mégis, sokan kikoptak a köztudatból - vagy éppen soha nem is kerültek be oda. Pedig van miért megismernünk őket, emlékezve rájuk, elismerve példamutatásukat.

Ilyen személyiségeket mutat be a Magyar hősök című kötet, ami a Mandiner, az MCC és a NEB közös munkájának, összefogásának eredményeként jelent meg nemrégiben.

A Magyar hősök sorozat korábban lapunk online hasábjain indult el, itt kezdtük bemutatni a portrékat, a szakértők által írt portrék szövegeit e sorok írója gondozta e felületen. Ezért személy szerint is örülök annak, hogy végül egy kerek egészként, igényes kialakítású kötetként jelenhet most meg ez a portrégyűjtemény.

Olofsson Placid atya és Ocskay László, Richter Gedeon és Salkaházy Sára, Márton Áron és Sztehlo Gábor, Esterházy János és Bay Zoltán, és a többiek: a legkülönbözőbb gyökerekkel és indíttatással rendelkező személyiségek voltak, akik a 20. század különböző, sokszor nagyon gyorsan egymást követő fordulópontjaiban a helyes döntéseket tudták meghozni, a helyes cselekvés útján indultak el, s vállalták sorsukat a tetteikért.

A több mint 400 oldalas kötetben több tucat portréban mutatjuk be történeteiket, amik komoly kutatói munkálkodással, archív dokumentumokat és képanyagokat feldolgozva születtek meg a szakértő szerzők tollából.

Forrás:

Kapcsolódó tartalom:


Címkék

Földváryné Kiss Réka Máthé Áron Magyar Hősök