Magyar Hősök (A Mandiner és a NEB sorozata)

  • Megosztás
  • 2017. December 12.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB), a Mathias Corvinus Collegium és a Mandiner gondozásában megjelent Magyar Hősök kötet életpályáiból válogatva indítottunk sorozatot a mandiner.hu oldalon.


Kötetünkben különböző karakterű emberek lépnek színre. Szerepelnek benne a vészkorszak embermentői, a nácikkal szembeni ellenállók, a kommunista hatalomátvétel ellen küzdők, 1956-os forradalmárok és szabadságharcosok, anyaországbeli, valamint erdélyi, kárpátaljai, délvidéki és felvidéki magyar papok, politikusok és értelmiségiek. Hogy mégis mi köti össze a szerteágazó életutakat? A határhelyzetekben tanúsított kockázatvállalás. Válogatásunk szereplőinek túlnyomó többsége mindkét totalitárius ideológia, a nácizmus és a kommunizmus ellen fellépett, sokuk története a tragikus időkben mutatott bátor viselkedésük ellenére a szélesebb közönség előtt mégis mindmáig ismeretlen. Portréjuk közreadásával részben adósságot is törlesztünk annak érdekében, hogy helytállóink emléke velünk maradjon.

A sorozat eddig megjelent életpályái összesítve ITT OLVASHATÓAK

A megjelent írások tartalom szerint:

Lénárd Ödön

Háromszor ítélték el és börtönözték be a kommunista diktatúra alatt, összesen 18 és fél évet töltött a rácsok mögött. Kádár János és az Állami Egyházügyi Hivatal is azt szerették volna, ha elhagyja Magyarországot, de Lénárd Ödön piarista szerzetes maradt. Az életéről részletesebben is olvashat a Magyar hősök című kötetben.

Akit hiába akart elüldözni Kádár: Lénárd Ödön szerzetes élete (megjelenés: 2022.04.20.)

Benkő Zoltán

A recski rekorder: csaknem 111 órát volt keze-lába összekötözve a kényszermunkatáborban, mintegy mellékbüntetésként. Ő Benkő Zoltán, aki a nácikkal és a kommunistákkal is szembe ment. Az életéről részletesebben is olvashat a Magyar Hősök című kötetben.

A nácik és a kommunisták sem tudták megtörni: Benkő Zoltán élete (202.04.07.)

Kudar Lajos

Halálának pontos körülményei nem ismertek, holtteste soha nem került elő. Ő Kudar Lajos, a magyar nemzeti ellenállás egyik alig ismert, ám nagyon sok ember életét megmentő mártírja, akit csak a „csendes magyar hősök legnagyobbikaként” emlegetnek, és akinek életéről részletesebben is olvashat a Magyar hősök című kötetben.

A csendes magyar hősök legnagyobbika: Kudar Lajos élete (2022.03.16.)

Ocskay László

Volt, hogy lefizette az SS embereit, máskor pedig a razziázó nyilasokat zavarta el határozott fellépéssel: ő Ocskay László, akinek életéről részletesebben is olvashat a Magyar hősök című kötetben.

A magyar Schindler: az embermentő Ocskay László története (2022.03.02.)

Arany Bálint

A nácikkal és a kommunistákkal is szembement, az utóbbiak koholt vádakkal juttatták börtönbe, a vallatás alatt pedig úgy megverték, hogy a jobb fülére megsüketült. Következzék egy igaz magyar, Arany Bálint története, akit még idős korában, a nyolcvanas években is zaklatott a rendőrség. Az életéről részletesebben is olvashat a Magyar Hősök című kötetben.

Aki a nácikkal és a kommunistákkal is szembement (Arany Bálint) (2022.02.16.)

Domonkos Miksa

Egy ember, aki nem rettent meg a nyilasoktól és a németektől, zsidó származása ellenére századosi egyenruhába bújt és úgy mentette az üldözötteket a II. világháború alatt. A tökéletes fellépése és remek némettudása segítette ebben Domonkos Miksát, akivel aztán nem a nyilasok, hanem a kommunisták bántak el később. Az életéről részletesebben is olvashat a Magyar Hősök című kötetben.

Akit a nyilasok és a kommunisták is üldöztek: Domonkos Miksa emlékezete (2022.02.02.)

Mikó Zoltán

Egy magyar hős, aki társaival Illyés Gyula és Tamási Áron életét is segítette a II. világháború alatt, és aki az ellenállás tagjaként Raoul Wallenberget is támogatta Budapesten. Kitüntetések helyett a szovjetek kivégezték. Mikó Zoltán életéről a Magyar Hősök című kötetben részletesebben is olvashatnak.

A németek ellen volt, de a szovjetek végezték ki érte: Mikó Zoltán tragikus élete (2022.01.19.)

Márton Áron

„Háromszéken ágyúöntő Gábor Áron, Udvarhelyen mesemondó Tamási Áron, Csíkországunk új püspöke Márton Áron, székely fajunk büszkesége mind a három” – énekelték Székelyföld-szerte, miután 1939. február 12-én a kolozsvári Szent Mihály-templomban püspökké szentelték Márton Áront. A püspök életéről a Magyar Hősök című kötetben részletesebben is olvashatnak.

Engedelmeskedjetek püspökötöknek, mert szent: Márton Áron élete (2022.01.07.)

Sticker Katalin

A levert 1956-os forradalom után hat nőt is kivégeztek a megtorlás idején. Köztük volt Sticker Katalin is, aki a legkegyetlenebb vérbírók kezei közé került. Az életéről a tavaly megjelent Magyar Hősök című kötetben részletesebben is olvashatnak.

Kivégezték, mert szabadon akart élni: Sticker Katalin megrázó története (2021.12.27.)

Oloffson Placid

Élete több mint száz éve alatt Olofsson Placid atya bárhová is került – legyen szó a komáromi hadikórházról vagy a Conti utcai börtön halálsoráról –, mindig kiállt az elesettekért, és ahogy csak tudott, segített a szenvedőkön. Mint vallotta: „Nem a borzalmakat hangsúlyozom, hanem a túlélés csodáit.” Az atya életéről a tavaly megjelent Magyar Hősök című kötetben részletesebben is olvashatnak.

„Nem a borzalmakat hangsúlyozom, hanem a túlélés csodáit” – Oloffson Placid élete (2021.12.23.)

Richter Gedeon

Egy ember, aki egész életében a gyógyítás szolgálatában állt, s akit a II. világháború alatt a zsidó származása miatt meggyilkoltak a nyilasok. Ha elhagyja az országot, életben maradhatott volna, de Richter Gedeon maradt, mert tenni akart az emberekért a vészterhes időkben is. A gyógyszerész tragédiájáról a tavaly megjelent Magyar hősök című kötetben részletesebben is olvashatnak.

A nyilasok ölték meg a zseniális gyógyszerészt: Richter Gedeon emlékére (2021.12.15.)

Bay Zoltán

Bay Zoltán a radarcsillagászat megteremtőjeként, a Hold „letapogatójaként” lett világhírű, mellette azonban a II. világháború alatt a zsidó származású munkatársait mentette, s szembeszállt a kommunista rendszerrel is. Bay helytállásáról a tavaly megjelent Magyar hősök című kötetben részletesebben is olvashatnak.

Így üldözték el a kommunisták a világhírűvé vált magyar fizikust (2021.12.08.)

Moyses Márton

Ezerkilencszázhetven február 13-án Brassóban, a Román Kommunista Párt helyi székháza előtt egy székelyföldi fiatalember benzinnel leöntötte, majd felgyújtotta magát. Három hónapi szenvedés után belehalt sérüléseibe. Az önégetés betetőzése volt annak a kálváriának, amely Moyses Márton rövid életét jellemezte. A mártír történetéről a tavaly megjelent Magyar hősök című kötetben részletesebben is olvashatnak.

A kommunista pártház előtt gyújtotta fel magát a magyar mártír (2021.11.24.)

Iván Kovács László

Az 1956-os forradalom alatt a sebesült szovjet katonákat átadta a szovjet parancsnokságnak, az ávósnak vélt emberekkel szemben pedig megtiltotta az önkényeskedést, mert meg akarta őrizni a forradalom tisztaságát. Következzék a szabadságharc leverése után kivégzett forradalmár, Iván Kovács László élete, akinek történetéről a tavaly megjelent Magyar Hősök című kötetben részletesebben is olvashatnak.

Életét adta a becsületért a forradalom elfeledett hőse- Iván Kovács László élete (2021.11.17.)

Gérecz Attila

Egészen fiatalon megjárta a hadifogságot a II. világháborúban, majd a kommunisták koholt vádakkal börtönbe zárták. Onnan szabadulva aztán fegyverrel harcolt a magyar szabadságért 1956-ban, s az életét adta a hazáért. Ő Gérecz Attila, akinek életéről részletesebben is olvashat a Magyar Hősök című kötetben. Ismét egy izgalmas cikk a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Facebook-oldaláról.

Börtönből szabadulva halt meg a magyar szabadságért- Gérecz Attila élete (2021.11.07.)

Romzsa Tódor

1947-ben ezen a napon végzett Romzsa Tódorral, a szovjet titkosszolgálat. Ismét egy megrázó írás a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Facebook-oldaláról. A mártír életéről amúgy bővebben is olvashat a tavaly megjelent Magyar Hősök című kötetben.

A szovjet titkosszolgálat ölette meg a magyar püspököt (2021.11.01.)

Péch Géza

Önkéntes mentősofőrként segített az utcán heverő sebesülteken az 1956-os forradalom és szabadságharc alatt. Meg is lett a „jutalma”, a később a fegyvertelen ellenálláshoz csatlakozó Péch Gézát a megtorlás során kivégezték. Egy alig ismert mártír története, akinek életéről bővebben is olvashat a tavaly megjelent Magyar Hősök című kötetben. Ismét egy szívszorító írás a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Facebook-oldaláról.

Életével fizetett a szabadságért a hős mentősofőr (2021.10.23.)

Brusznyai Árpád és Brusznyainé Honti Ilona

Megrázó történet egy házaspárról. Brusznyai Árpádról, akit kivégeztek a levert 1956-os forradalom után és a feleségéről, Honti Ilonáról, aki sokáig reménykedett a megtorlás időszakában, hogy egyszer még megölelheti letartóztatott férjét. A szomorú történetről a tavaly megjelent Magyar Hősök kötetben részletesebben is olvashatnak. Ismét egy elgondolkoztató írás a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Facebook-oldaláról.

„Apám meghalt a szabadságért, de erről nem szabad beszélni” (2021.10.23.)

Soos Géza

Ő volt a svéd embermentő, Raoul Wallenberg első számú magyar segítője, aki a nyilaspuccs után egy lopott német repülőgépen hagyta el az országot, hogy segítséget kérjen a nyugati hatalmaktól. Ő az elfeledett hős, Soos Géza, akinek történetéről a tavaly megjelent Magyar Hősök kötetben részletesebben is olvashatnak. Ismét egy megrázó cikk a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Facebook-oldaláról.

Lopott német repülőgépen menekült Wallenberg magyar segítője (2021.10.14.)

Kriszten Ferenc Rafael

Egy szerzetes, aki a II. világháború alatt számtalan zsidó honfitársát mentette meg rendtársaival a haláltól. A Margit körúti plébánián például 2700 zsidó embert kereszteltek meg, s a halálmenetbe tereltek közül is sokakat sikerült épségben hazahozni. Megkapta érte a „jutalmát”. Kriszten Ferenc Rafael atyát ugyanis a kommunista érában koholt vádakkal ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre. A rabkórházban lelte halálát… Egy elgondolkoztató cikk a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Facebook-oldaláról.

Te pucér Krisztus, hol hagytad az ingedet? - egy ismeretlen magyar hős története - Kriszten Ferenc Rafael (2021.10.10.)

Bakajsza József

A kis kárpátaljai falu megmentője, aki az életét kockáztatva elérte, hogy egy embert se vigyenek el a rettegett kényszermunkára 1944–45-ben. Meg is lett a jutalma: Bakajsza Józsefet a szovjetek elhurcolták, s addig kínozták, amíg belerokkant a megaláztatásokba. Következzék Bakajsza József megrendítő története, amelyről a tavaly megjelent Magyar Hősök kötetben részletesebben olvashatnak. Ismét egy izgalmas cikk a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Facebook-oldaláról.

A falu megmentője, aki az életével fizetett a hősiességért- Bakajsza József élete (2021.10.09.)

Salkaházi Sára

Egy törékeny nő, aki a II. világháború alatt emberek megmentésén dolgozott, mikor valószínűleg a Dunába lőtték a nyilasok. Valószínűleg, ugyanis sosem került elő a hős testvér holtteste. Ismét egy megrendítő történet a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Facebook-oldaláról. Salkaházi Sára életéről a tavaly megjelent Magyar Hősök kötetben részletesen is olvashatnak.

Aki az életét adta az üldözöttekért: Salkaházi Sára története (2021.10.08.)

Sztehlo Gábor

Egy igazi lélekember, aki a II. világháború alatt számtalan üldözött életét mentette meg – többek között a későbbi Nobel-díjas kémiaprofesszor, Oláh Györgyét is –, s aki a háború után megalapította a gyermekköztársaságot, a Gaudiopolist. Következzék Sztehlo Gábor evangélikus lelkész példaértékű élete! Ismét egy izgalmas írás a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Facebook-oldaláról.

Aki egy külön országot alapított a gyerekeknek – Sztehlo Gábor élete (2021.09.25.)

Golopencza Illés

Egy ismeretlen magyar hős, aki 1944-ben, többek között az akkor 11 éves Vitray Tamás életét is megmentette a nyilas rémuralom idején a kis gettóban található Csanády utcai házban. Ő Golopencza Illés, aki sokáig a fiának sem mesélte el, hogy sok zsidó származású ember köszönheti neki az életét, és akire Vitray később egy „szemüveges, kopaszodó, mesébe illő” bácsiként emlékezett. Egy izgalmas cikk a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Facebook-oldaláról!

Egy ismeretlen hős, aki a fiatal Vitray Tamás életét is megmentette- Golopencza Illés története (2021.09-09.)


A sorozattal kapcsolatban készített interjúk, cikkek

Magyar hősök: akik példát mutattak sorsfordulóinkban (2020.12.21.)

Magyar hősök: akik az életük árán is szembeszálltak a diktatúrákkal (2020.11.18.)

A könyvről Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója (a Mandiner hetilap főszerkesztője) és Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke - mindketten a könyv szerkesztői - beszélnek a Mandinernek.


A NEMZETI EMLÉKEZET BIZOTTSÁGA ÉS A MANDINER SOROZATA MAGYAR HŐSÖKRŐL A KÖTET MEGJELENÉSE ELŐTT (2017-2019)


A megjelent írások összesítve OLVASHATÓAK ITT...

A magyar hősökről megjelent cikkek tartalom szerint:


Címkék

könyvismertető