Lengyel - magyar együttműködés

 • Megosztás
 • 2016. January 18.

A Nemzeti Emlékezet Intézete – a Lengyel Nemzet Sérelmére Elkövetett Büntettek Felkutatására Létrehozott Bizottság és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága többek között megállapodott abban, hogy kölcsönösen együttműködnek az oktatás, a történelemkutatás, a levéltári tevékenység területén; többek között tudományos konferenciákat rendeznek, közös előadásokat, szemináriumokat, tanulmányutakat, kiállításokat szerveznek. Együttműködnek ezen kívül – tapasztalatot cserélve – például a szakértők és munkatársak, az oktatási és tudományos publikációk cseréjében.

A megállapodást lengyel részről Lukasz Kaminski, a Nemzeti Emlékezet Intézete elnöke és Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke látta el kézjegyével.

Az együttműködés megállapodást Budapesten, 2015. április 22-én írták alá a felek.

Események

 • Varsóban tartotta ülését az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (hír).

 • Konferencia a magyarországi és lengyelországi sortüzek áldozatainak emlékére (hír), (interjú Lukasz Kaminskival), (köszöntők az eseményen).

 • Hidegháború – egy megosztott világ rövid története címmel nyílt kiállítás december 2-án Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, a Gólyavárban (tudósítás, videó-összefoglaló).

 • A „20. századi lengyel-magyar kapcsolatok levéltári kutatási lehetőségeiről” címmel lengyel-magyar panelbeszélgetést tartott a NEB (tudósítás).

 • A Nemzeti Emlékezet Bizottságának kezdeményezésére a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont a „Diktatúrák és emlékezet” lengyel-magyar fórumnak (fényképes beszámoló).

 • Mit jelentett az 1956-os esztendő a lengyel és a magyar nemzet, Európa és a világtörténelmében? A két nép közös tapasztalata több, mint egy lezárt történeti fejezet, mindmáig élő örökségünk, amelynek alapja a szabadság és a szolidaritás. Ez a meggyőződés késztetett minket arra, hogy közösen alakítsuk ki az évfordulós megemlékezések sorozatát, amelynek jelmondata: „1956. Magyarok és lengyelek – együtt emlékezünk.” Az ünnepi programok egyik legfontosabb eseménye ez a kiállítás, amelynek katalógusát most kezükbe vehetik az érdeklődők. Emlékezzünk együtt, azért is, hogy közösen legyünk szabadok, és így fejezhessük ki egymás iránti szolidaritásunkat.

A lengyel-magyar együttműködés keretén belül megvalósuló programok

 1. A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) kiadja Csics Gyula „Magyar forradalom 1956” című naplóját. A könyvet 2016 májusában a varsói nemzetközi könyvvásáron fogják bemutatni.

 2. A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete, a Varsói Magyar Kulturális Intézet, valamint a Nemzeti Emlékezet Bizottsága együttműködésében - az 1956-os lengyel, illetve magyar események emlékére - 2016 nyarán Poznanban, Varsóban, illetve Budapesten kültéri kiállítás nyílik: „Lengyelország-Magyarország. Történelem és Emlékezet. ("Poland-Hungary. History and Memory") címmel.

 3. Lengyelországban 2016 tavaszán kezdődött meg egy középiskolai történelmi vetélkedő, amelyet egy hasonló követ majd ősszel Magyarországon.

 4. A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete, a budapesti Lengyel Intézet és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága szervezésében - az 1956-os lengyel, illetve magyar események emlékére - Varsóban 2016 októberében, Budapesten 2016 decemberében egy egynapos filmfesztivál lesz, amelyen 1956 eseményeit feldolgozó dokumentumfilmeket és játékfilmeket láthatnak az érdeklődők.

Kapcsolódó tartalmak:

A Nemzeti Emlékezet Intézete honlapja