Küzdelem a lelkekért megemlékezéssorozat

  • Megosztás
  • 2022. February 26.

„Küzdelem a lelkekért” – egyházüldözés a hosszú hatvanas években

A Pápai Református Kollégium Gimnáziumában nyílt meg elsőként az országban a NEB új megemlékezéssorozatának, a kádári diktatúra vallásüldözését bemutató programnak a vándorkiállítása 2022. február 23-án. Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke a Kollégium dísztermében tartott megnyitó előadásában rámutatott: a pártállami rendszer 1956 utáni újratervezésében a világnézeti küzdelem célkeresztjébe az egyházi ifjúsági közösségek kerültek. A „lelkekért folytatott küzdelem” áttekintése részleteiben is rávilágít a rezsim működésére. A Református Tananyagfejlesztő Csoport és a NEB kutatói részvételével fejlesztett projekt célja, hogy bemutassa az egyházi kisközösségek és ifjúsági csoportok elleni pártállami elnyomás működését. A projekt kiállítást, interaktív játékot, a történelemtanításba beilleszthető pedagógiai eszközrendszert (feladatlapok, óravázlatok, kutatásalapú tanulásfejlesztő eszközök) és iskolai megemlékezéseket tartalmaz. Tavasszal országszerte 11 iskola pedagógusainak és diákjainak részvételével kipróbáljuk a projekt elemeit. A tapasztalatokra építve ősztől országossá szeretnénk tenni a programot. A tavaszi kísérleti szakaszban az Aszódi Evangélikus Gimnázium, a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium, a budapesti Benkő István Református Gimnázium, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziuma, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, a budapesti Szent II. János Pál Iskolaközpont, a fóti Szent Ágoston Keresztény Általános Iskola és Gimnázium, az edelényi Szent János Görög Katolikus Gimnázium és a Tatai Református Gimnázium vesz részt. A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, február 25. alkalmából a NEB kutatói az ország számos pontján tartanak előadásokat, megemlékezéseket, többek között az előbb említett iskolákban is.

(A sajtómegjelenések elérhetőek a címekre kattintva.)

A „Küzdelem a lelkekért” programsorozat kiállításának tablói

Tablókép

A 16 tabló nagyítható változatban is megtekinthető

.


Az egyházüldözés kiépülése Magyarországon című filmünk

A kisfilm a magyarországi történelmi egyházak második világháború utáni üldözését mutatja be, kezdve az 1944-45-ös erőszaktól az '50-es évekig, az egyházi autonómia felszámolásáig, és az intézményesült pártellenőrzés szerve, az Állami Egyházügyi Hivatal létrehozásáig.


A programsorozatot bevezető interjú Földváryné Kiss Rékával

Földváryné Kiss Réka

.

Parokia.hu 2022.02.25.

.

____________________________________________________________________

Összefoglaló a kecskeméti kiállításmegnyitóról

A 2023. június 29-i eseményről készített híradóanyagot a Kecskemét Televízió.

A Katolikus Egyházközségi Házban megtartott kiállítással kapcsolatban megszólalók: Soós Viktor Attila történész, a NEB tagja, Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere és Varga László nyugalmazott református püspökhelyettes.


Kecskeméten látható júliusban a „Küzdelem a lelkekért" című kiállítás

Kecskeméti kiállításmegnyitóA tárlatot a Kuláküldözés áldozatainak emléknapjához kapcsolódva nyitotta meg a Katolikus Egyházközségi Házban Soós Viktor Attila történész, a NEB tagja, Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere és Varga László nyugalmazott református püspökhelyettes. A megnyitón jelen volt továbbá Bank Barbara történész, a NEB tagja. A kiállítás munkanapokon 10-17 óra között tekinthető meg Kecskeméten, a Lestár téri épület emeletén.


Megnyílt a Küzdelem a lelkekért kiállítás Győrött

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) legújabb ismeretterjesztő oktatócsomagja – a kádári egyházüldözést bemutató, Küzdelem a lelkekért kiállítás és a hozzá tartozó pedagógiai program – szeptember 24-én, szombaton Győrött mutatkozott be a Mathias Corvinus Collegium Középiskolai programjának félévnyitó eseményén. A kiállítást Wirthné Diera Bernadett, a NEB Hivatalának tudományos főmunkatársa, a projekt egyik fejlesztője nyitotta meg. Az eseményt az általa megtartott rendhagyó történelemóra zárta.


A Küzdelem a lelkekért tablói az Összmagyar Pedagógus Táborban

Kiállítás az Összmagyar Pedagógus TáborbanA Kádár korszak egyházüldözéseiről tartott előadást a Rákóczi Szövetség által rendezett eseményen Földváryné Kiss Réka. A résztvevők megtekinthették, illetve a tábor befejezéséig láthatták a NEB „Küzdelem a lelkekért” vándorkiállításának tablóit is.

Rákóczi Szövetség, 2022.07.21.


Kiegyezés vagy rövid póráz? - a programsorozathoz kapcsolódó cikk - Földváryné Kiss Rékával készített interjúval - a Parokia.hu oldalon

Megszólal: Földváryné Kiss Réka történész, a NEB elnöke

Parokia.hu, 2022.06.16.

.


Küzdelem a lelkekért kiállítás a Baár-Madas Református iskolában

Kiállítás-Baár-MadasA Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium honlapjának beszámolója

Baár-Madas Református iskola (fotók), 2022.03.25.

.


Az M5 Ez itt a kérdés című műsorában beszélgetés a programsorozatról

Ez itt a kérdés Megszólalók: Soós Viktor Attila történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagja, Wirthné Diera Bernadett történész, a projekt koordinátora, Erdős Kristóf történész, a projekt koordinátora (23:27-től látható a beszélgetés)

M5, 2022.03.23.


Kiállításmegnyitó az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Technikum és Kollégiumban

Kiállításmegnyitó Edelényben (Magyar Kurír fotója)

Az ünnepélyes megnyitón Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, valamint a NEB Hivatalának történésze, Arató György mondott köszöntőt.

Magyar Kurír - 2022.03.06.

.


Szent II. János Pál pápa Iskolaközpontban mutatkozott be a Küzdelem a lelkekért kiállítás

II. János Pál pápa Iskolaközpont fotója A megemlékező beszédet elmondta és a kiállítást megnyitotta Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja.

Szent II. János Pál pápa Iskolaközpont Facebook-oldala, 2022.03.04.


Az egyházi ifjúsági közösségekről nyílt kiállítás a Tatai Református Gimnáziumban

Híradó, napi hírek, az összefoglaló 07:14-től látható

Megszólaló: Erdős Kristóf történész, a NEB Hivatalának tudományos kutatója

Tata Televízió, 2022.02.27.


Küzdelem a lelkekért címmel nyílt kiállítás Pápán (videó)

Pápa TV műsorrészlete A diákoknak rendhagyó irodalomórát tartott Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke.

Megszólaló: Földváryné Kiss Réka történész, a NEB elnöke

A Pápa Városi Televízió összefoglalója - 2022.02.23.


Vándortárlat mutatja be a Kádár-korszak vallásüldözését Pápán

Pápai kiállításmegnyitó Elsőként az országban a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnáziuma és Diákotthona dísztermében nyílt meg a NEB új megemlékezéssorozatának vándorkiállítása. A tárlathoz kapcsolódva Földváryné Kiss Réka bizottsági elnök tartott rendhagyó történelemórát.

Veszprém Megyei Hírportál (veol.hu) - 2022.03.09.

Kapcsolódó tartalom: a Pápa és vidéke hírportál összefoglalója a pápai eseményről - papaesvideke.hu- 2022.02.23


Új megemlékezéssorozat indult Küzdelem a lelkekért címmel a Pápai Református Kollégium Gimnáziumában

A Református Tananyagfejlesztő Csoport Tartalomtára A Református Tananyagfejlesztő Csoport Tartalomtára elérhető a cikkben.

A NEB beszámolója - 2022.02.23.


Címkék

Küzdelem a lelkekért programsorozat Földváryné Kiss Réka Soós Viktor Attila Arató György Wirthné Diera Bernadett Erdős Kristóf