Kötet jelent meg magyarul Witold Pilecki életútjáról

  • Megosztás
  • 2023. September 21.

Nekünk itt, Közép-Európában nem csak a saját, hanem egymás történelmét is ismernünk és értenünk kell. És ha vannak olyan kiemelkedő hősök, mint Witold Pilecki, akkor kötelességünk, hogy mindenkivel megismertessük az ő bátorságát, áldozatvállalását- hangzott el a köszöntőkben a mai, Witold Pilecki életútjába bepillantást engedő „Witold Pilecki lovassági kapitány 1901–1948" című kötet bemutatóján, 2023. szeptember 21-én.

A könyv a magyar Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB), a budapesti Lengyel Intézet és a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (Instytut Pamięci Narodowej/IPN) együttműködésének köszönhetően jelent meg.

A könyvbemutatón – a NEB Hivatalában – a megszólalók valamennyien méltatták az egykori lengyel katona hazafiságát, példamutatását követendőnek szánva a mai generációk számára. Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja, Katarzyna Ratajczak-Sowa tanácsos, a Lengyel Nagykövetség Politikai-gazdasági osztály vezetője, Dominika Teske, a Lengyel Intézet igazgatója, Filip Musiał, az IPN krakkói igazgatója egyaránt dicsérte az elkészült kötetet, amely Jacek Pawłowicz „Witold Pilecki lovassági kapitány 1901–1948" című, Varsóban 2008-ban megjelent könyvének átdolgozott, magyar nyelvű kiadása. (A lengyel kiadvány lett 2009-ben „Az év történelmi témájú könyve”!)

A köszöntők után a szerzővel Joanna Urbańska és Soós Viktor Attila beszélgetett.


Képek


Címkék

könyvbemutató hazai kapcsolatok kiadványok Witold Pilecki lovassági kapitány 1901–1948