KÖNYVBEMUTATÓINK

  • Megosztás
  • 2015. December 13.

Megjelentetett kiadványainkról, azok tartalmáról részletek olvashatóak a honlap „Kiadványaink" rovatában.

A következőkben összesített tájékoztató olvasható e kiadványok bemutatóiról…

_____________________________________________________________________________

Váltóállítás. Diktatúrák a vidéki Magyarországon 1945-ben
Budapest, 2017. május 18.
Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) által életre hívott Vidéktörténeti Témacsoport első nagyobb kutatási eredményeit összegző, az 1945-ös korszakváltásról szóló tanulmánykötetét mutatták be 2017. május 18-án a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Bécsi kapu téri épületének konferencia- és kiállítótermében.

Kötetbemutató a Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri épületének konferencia- és kiállítótermében

_____________________________________________________________________________

Váltóállítás. Diktatúrák a vidéki Magyarországon 1945-ben
Budapest, 2017. április 11.
Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága között 2014 szeptemberében megkötött megállapodás lehetőséget teremtett arra, hogy a Vidéktörténeti Témacsoport megkezdhesse munkáját. 1945 hetvenedik évfordulója eleve ösztönzést adott ahhoz, hogy lehetőleg új kérdésfeltevések alapján szólaltassunk meg ismert és kevésbé ismert történeti forrásokat. Igyekeztünk közös nevezőre hozni több mint huszonöt fős kutatócsoportunk alapvető forráselemzési célkitűzéseit. Mondanivalónk megfogalmazása során egyaránt kerüljük az ideológiai indíttatású elfogultságokat és a jelenből fakadó érzékenységeket. Szakmai normáink egyik fontos értékéhez, a történeti források elsőbbségéhez minden körülmények között igyekszünk ragaszkodni. Célunk, hogy megtaláljuk azokat a társadalom- és történelemformáló tényezőket, amelyek 1945 után az eseményeket átélő emberek múlt- és jelenbeli tapasztalatait és jövőképét meghatározhatták. A könyvbemutatót a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának új, Tóth Kálmán utcai székházában tartottuk.

Könyvbemutató a  Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának új, Tóth Kálmán utcai székházában

_____________________________________________________________________________

Csatári Bence, Poós Zoltán: Azok a régi csibészek
Budapest, 2017. január 18.
Az Azok a régi csibészek című interjúkötet a magyar beat és rock legendás szereplőivel készült beszélgetéseket tartalmazza, szerkesztett formában. „Minden interjúnak, beszélgetésnek az a tétje, hogy elhangzik-e olyan információ, amelyet korábban nem osztottak meg a zenészek a nagyközönséggel. A magyar rockandroll története sokkal gazdagabb, színesebb, mint amire a bulvárcikkek rávilágítanak – mi ezt szerettük volna megmutatni a beszélgetések során. Nagyon fontos az is, hogy a rockandroll mentén a ’60-as, ’70-es, ’80-as évek társadalmi profilját lehet meghatározni” – mondta a január 18-ai, Rockmúzeumban tartott könyvbemutatón az egyik szerző, Poós Zoltán zenei szakíró.

NEB-fotó- Azok a régi csibészek

_____________________________________________________________________________

Bank Barbara, Bognár Zalán, Tóth Gábor: Magyarok szovjet fogságban
Budapest, 2016. december 14.
Rendhagyó történelemórán mutatták be a kötetet a XI. kerületi Szent Margit Gimnáziumban. A könyv egyik társszerzője Bank Barbara történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja. A könyv a túlélők visszaemlékezésinek egyes részleteit csokorba szedve örökíti meg az elfogott, illetve az úgynevezett málenkij robot (egy kis munka) ürügyével lépre csalt, közös sorsban osztozó katonák és civilek, férfiak és nők, fiúk és lányok megpróbáltatásait.

Könyvbemutató / Bank Barbara, Bognár Zalán, Tóth Gábor: Magyarok szovjet fogságban

__________________________________________________________________________________

Csatári Bence - Jampecek a pagodában. A Magyar Rádió könnyűzenei politikája a Kádár-rendszerben
Budapest, 2016. február 04., Magyar Rádió Pagoda
Csatári Bence történész, újságíró, a kötet szerzője a szerdai bemutatón elmondta: több mint egy évtizedes kutatómunkájának eredménye jelent meg a csaknem kétszáz oldalas kiadványban, amely pártdokumentumokból, belső rádiós felmérésekből, állambiztonsági iratokból éppúgy válogat, mint az egykori kortanúk visszaemlékezéseiből.E harminchárom év alatt kicsit változott a rendszer, de az alapvetések nyilván ugyanazok maradtak" - jegyezte meg. Benkő László, az Omega tagja arról beszélt: a Magyar Rádió jellegzetes épülete, a Pagoda volt a Magyar Televízió Szabadság téri épületének aulájával együtt az a hely, ahol az alkotók, előadóművészek közül "mindenki mindenkivel találkozott". Schuster Lóránt, a P. Mobil vezetője a rendszer kiszámíthatatlanságáról beszélt, mondván, a zenében "sem volt léc, oda tették, ahová akarták", azt engedtek fellépni, a médiába bejutni, akinek a megjelenése érdeke volt a rendszernek, amely ugyanakkor félt a rockzenétől, így "mindenféleképpen meg akarja ölni ezt a műfajt".

Könyvbemutató / Jampecek a pagodában. A Magyar Rádió könnyűzenei politikája a Kádár-rendszerben

__________________________________________________________________________________

Szilágyi Gábor, Stefano Bottoni - Keletről Nyugatra. A kommunista mozgalom titkos pénzei. Sáringer János, Ivánfi Miklós, M. Madarász Anita, Andreidesz Gábor, Erdős Kristóf, Szilágyi Gábor- Súlypontáthelyezés a diplomáciában. A NEB Külügyi Munkacsoportjának tanulmányai 1.
Budapest, 2016. december 14., Éghajlat könyves kávézó
Súlypontáthelyezés a diplomáciában, valamint a Keletről Nyugatra; A kommunista mozgalom titkos pénzei című kiadványokról volt szó a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) rendezvényén, amelyet a budapesti Éghajlat könyves kávézóban tartottak. A köteteket Balogh András professzor és Prőhle Gergely, nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes-államtitkár mutatta be az érdeklődőknek.

Könyvbemutató / Budapest, 2016. december 14., Éghajlat könyves kávézó

__________________________________________________________________________________

Borvendég Zsuzsanna: Újságírásnak álcázva
Budapest, 2015. május 28.
A Nemzeti Emlékezet Bizottsága 2015 áprilisában mutatta be a NEB Könyvtár első kiadványait. A sorozat egyik első kötete Borvendég Zsuzsanna történész Újságírásnak álcázva című munkája, amely a Nemzetközi Újságíró Szervezet (NÚSZ) és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) kapcsolatát tárja fel. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa eddigi kutatási eredményeiről a MÚOSZ székházában tartott előadást május 28-án.

Könyvbemutató / Borvendég Zsuzsanna: Újságírásnak álcázva

__________________________________________________________________________________

Halmy Kund - Beszéljenek az iratok
Budapest, 2015. május 27.
Halmy Kund történész, politológus két új könyvét mutatták be a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívumban. A Beszéljenek az iratok - Szemelvények az MSZMP KB Kultúrpolitikai és Művelődéspolitikai Munkaközösségének iratanyagaiból (1976-1988) című kötet a Nemzeti Emlékezet Bizottsága gondozásában jelent meg. A Cenzúra? - Az MSZMP KB Tudományos, Közoktatási és Kulturális Osztályának működése, 1982 című kötetet a Retörki adta ki.

Könyvbemutató / Beszéljenek az iratok

__________________________________________________________________________________

Csatári Bence - A Tájékoztatási Hivatal története Szirmai István elnöksége alatt
Budapest, 2015. április 29., Akvárium Klub
Csatári Bence, a NEB Hivatalának tudományos kutatója a pártállam tömegtájékoztatással kapcsolatos politikájáról írt a Tájékoztatási Hivatal (TH) 1956-57-es történetén keresztül. Mint elmondta, a Minisztertanács felügyelete alá tartozó TH 1953-ban, az első Nagy Imre-kormány időszakában jött létre. Célja eredetileg az volt, hogy a miniszterelnök reformkísérleteit képviselje a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) élén álló Rákosi Mátyás vezette sztálinista csoporttal szemben a sajtóirányításban. A forradalom leverése után, 1956 decemberében Kádár János bizalmasa, Szirmai István lett a TH vezetője, ám amikor nem sokkal később a sajtóirányítással is foglalkozó pártszerv, az MSZMP Központi Bizottsága agitációs és propagandaosztályának élére került, a TH súlya csökkenni kezdett.

Könyvbemutató / Csatári Bence - A Tájékoztatási Hivatal története Szirmai István elnöksége alatt

__________________________________________________________________________________


Címkék

könyvbemutató NEB-könyvtár