Könyvbemutató a római Magyar Akadémián: Mindszenty pere hetven év távlatából

VATICANNEWS.VA - 2022.01.26. ( P. Vértesaljai László SJ)

  • Megosztás
  • 2022. January 28.

Nagy érdeklődés mellett mutatták be január 25-én kedden este a római Magyar Akadémián a „Mindszenty József bíboros pere hetven év távlatából” című angol nyelvű tanulmánykötet, melynek szerkesztője Fejérdy András és Wirthné Diera Bernadett.


A Pápai Történettudományi Bizottság sorozatában és a vatikáni LEV könyvkiadó gondozásában jelent meg múlt év végén angol nyelven a „The Trial of Cardinal József Mindszenty from the perspective of seventy years”, vagyis Mindszenty József bíboros pere hetven év távlatából című tanulmánykötet, melyet a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, valamint a Bölcsészettudományi Kutatóközpont közösen szerkesztett. A könyv Közép- és Kelet Európa nemzetközi és egyházpolitikai összefüggésrendszerében vizsgálja az 1949-es Mindszenty pert és a térség országaiban a kommunista diktatúra hasonló eseményeit. A kötet a budapesti Parlamentben 2019. február 13-14-én tartott nemzetközi konferencia anyagát foglalja össze. A római könyvbemutatón felolvasták Habsburg-Lotharingiai Eduard szentszéki magyar nagykövet köszöntését, majd Molnár Antal bevezető előadása a könyvet a Magyar Akadémia történeti kutatómunkájának folyamatában értelmezte. A kötetet Bernard Ardura atya, a Pápai Történettudományi Bizottság elnöke mutatta be, majd Andrea Ciampani, a római LUMSA egyetem professzora módszertani, Matteo Luigi Napolitano professzor, a Molisei Tudományegyetem tanára pedig tartalmi szempontból elemezte. Végül a könyv szerkesztője, Fejérdy András szólt röviden a kötet felépítéséről. Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke a könyv megszületésének alapgondolatát és célkitűzését elemezte, aki a Vatikáni Rádióban szerdán reggel nyilatkozott erről a témáról.

Forrás: Könyvbemutató a római Magyar Akadémián: Mindszenty pere hetven év távlatából (Vaticana News - 2022.01.26. P. Vértesaljai László SJ)


Címkék

könyvbemutató Földváryné Kiss Réka