Konferencia a „szocializmus alapjainak lerakásáról” a vidéki Magyarországon

NEB - 2016.09.27.

  • Megosztás
  • 2016. September 26.

A „szocializmus alapjainak lerakása” Magyarországon címmel konferenciát tartott a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont (MTA BTK) és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Vidéktörténeti Témacsoportja szeptember 27-én, a Budai Várban.

Fodor Pál, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: ez a konferencia folytatása az elmúlt év őszén tartott tanácskozásnak, a továbbiakban pedig ezt újabb követ majd Pécsett, november 21-22-én. Felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy az őszi konferencián elhangzott első kutatási eredmények hamarosan olvashatóak is lesznek egy kiadványban.

„Azért vagyunk ma itt, hogy a múlt felszámolására tett kísérlettel szemben befoltozzuk a nemzeti emlékezet szövetén keletkezett hiányosságokat”- hangsúlyozta köszöntőjében Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese, akinek gondolatait Dergán Ádám, a NEB Hivatalának főigazgatója olvasta föl. Máthé Áron kiemelte: közös történetformáló munka kezdődött 2014-ben a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjával. A megállapodás része volt a közös Vidéktörténeti Munkacsoport létrehozása, amellyel arra vállalkoztak, hogy hiánypótlást végezzenek, sőt, „súlyos történelmi-, és egyúttal történészi adósságokat” is rendezni tudjanak.

Köszöntő soraiban a NEB elnökhelyettese hangsúlyozta: a hiánypótló munka egyúttal egy paradigmaváltás megalapozását is jelentheti a magyar vidék történetéről való gondolkodást illetően. Az eddigi beágyazott értelmezési keretekkel szemben a Vidéktörténeti Munkacsoport komoly, elmélyült aprómunkával elkezdte az 1945-öt követő eseményeket új megvilágításba helyezni- fogalmazott Máthé Áron.

A köszöntők után a konferencia szekcióülésekkel folytatódott; az előadók az eddigi kutatási eredményeikről számoltak be az érdeklődőknek.

A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága közös Vidéktörténeti Témacsoportja 2014 szeptemberében kezdte meg munkáját, amelynek keretében alapkutatások indultak a vidéki Magyarország életében a kommunista hatalomátvétel folyamatában történt gyökeres változások átfogó vizsgálatára.

Kapcsolódó tartalmak:


Képek


Címkék

konferencia kutatás