Konferencia a magyarországi és lengyelországi sortüzek áldozatainak emlékére

  • Megosztás
  • 2015. December 02.

Konferenciát tartottak december 3-án Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Az eseményt a a Nemzeti Emlékezet Bizottsága szervezte neves magyar és lengyel szakemberek részvételével. A tanácskozást Kövér László, az Országgyűlés elnöke, az 1956-os emlékév fővédnöke, valamint Lukasz Kaminski, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének elnöke és Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke nyitotta meg.

NEB-fotó a megnyitóról

Lengyelország és Magyarország népe egyként szenvedett a kommunizmustól. A két nép mindig odafigyelt egymásra, szolidáris volt a másikkal, ennek pedig a jelenben és a jövőben is kötelező ereje van – hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke, az 1956-os emlékév fővédnöke. Mint mondta, „az embertelen sortüzek Magyarországon is, Lengyelországban is mást igazoltak, semmint a népfelség elvét”; azt bizonyították, hogy a népakarat valójában szemben állt a kommunistákkal, akiknek „semmi sem volt szent, semmi sem volt drága, ha a hatalom megszerzéséről, önkényuralmuk fenntartásáról volt szó”, miközben ideológiájuk elszakadt a valóságtól és az emberektől.

Földváryné Kiss Réka, a konferenciát szervező Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke kijelentette: a kommunista rendszereket elemezve ma már jól tudjuk, a diktatúra lényegéhez tartozott a politikai célból gyakorolt állami erőszak, tanulmányozásukkor e rendszerek működésének belső logikáját kell megértenünk, mivel a sortüzek e diktatúrák lényegéből fakadnak. A hatalom birtokosai a fegyveres erőszakot valójában a társadalmi, politikai, gazdasági válságkezelés eszközének tekintették – jegyezte meg.

Lukasz Kaminski, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete elnöke azt emelte ki, hogy a múlt feltárásával a jelen és a jövő ifjúságát is inspirálhatjuk annak felismerésére, milyen fontos érték a béke a szabadság és az emberi méltóság. A kommunista rendszer elleni felkelései során mindkét nép az európai értékeket védte, ami része belépőnknek az európai integrációba – mondta.

A szekcióüléseken a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének tudományos kutatói, lengyel és magyar egyetemi oktatók tartottak előadást, valamint – többek között - Tischler János, a Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója, M. Kiss Sándor, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgató-helyettese, Varga László, a Budapest Főváros Levéltára nyugalmazott főigazgatója, Zinner Tibor, a Veritas Történetkutató Intézet kutatócsoport-vezetője.

Kapcsolódó tartalmak


Képek

NEB-fotó a konferenciáról
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó

Címkék

Földváryné Kiss Réka