Konferencia a lengyel és magyar vidék kommunista diktatúra elleni harcáról

  • Megosztás
  • 2016. September 29.

A vidék harca a kommunista diktatúrával szemben Lengyelországban és Magyarországon címmel konferenciát tartottak Szegeden, amelyet a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) és a Lengyel–Magyar Kulturális Egyesület szervezett.

A Szegedi Dóm Látogatóközpontban szeptember 29-én megtartott tanácskozás célja az volt, hogy képet adjon az 1945 utáni vidék-és agrárpolitika főbb sajátosságairól Lengyelország és Magyarország példáján keresztül. A konferencia alapvetően a kommunista vidékpolitika jellemző vonásait mutatta be: az érdeklődők előadásokat hallgattak meg többek között az agitáció és a propaganda Rákosi- korszakban betöltött szerepéről, a parasztpártok és a katolikus egyház viszonyáról, a lengyel és a magyar ’56-os vidéki eseményekről, valamint a kollektivizálásról és az agrárértelmiség szerepéről.

Az előadók között volt többek között DR. MATEUSZ SZPYTMA, az IPN elnökhelyettese, DR.Ö.KOVÁCS JÓZSEF, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos tanácsadója, DR. HAB. MIROSŁAW SZUMIŁO, az IPN Történeti Kutató Iroda igazgatója, DR. VARGA ZSUZSANNA, az ELTE BTK tanszékvezető egyetemi docense.(Az esemény programja, további előadói)

A konferencia védnöke Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi püspök volt; az eseményen köszöntőt mondott Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke, Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Dr. Mateusz Szpytma, az IPN elnökhelyettese.

Az esemény meghívója és programja

A konferenciáról megjelent sajtóhírek

Beszámoló a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) honlapján az eseményről (lengyel nyelven)


Képek


Címkék

konferencia kutatás nemzetközi kapcsolatok