Kommunista hatalombirtokosok – 1956

  • Megosztás
  • 2016. February 25.

Kommunista hatalombirtokosok – 1956 címmel – a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) honlapján – mától olvashatóak azoknak a személyeknek az életrajzai, karrierpályái, akik a forradalom kitörésétől az 1963-as általános amnesztia kihirdetéséig a forradalom vérbefojtásában és az azt követő megtorlásban szerepet játszottak.

A szerteágazó, intézményközi együttműködésben végzett kutatómunka első eredményeit, mintegy 450 pályarajzot mutatunk be a nyilvánosság számára. Összeállításunk tartalmazza az 1956 utáni szűkebb és tágabb értelemben vett pártvezetést, elkészültek továbbá az 1956–1962. közötti állambiztonsági vezetők pályarajzai. Megkezdtük a megtorlás végrehajtásában részes tárcák és fegyveres testületek vezetői, valamint a forradalom résztvevőivel szemben indított büntetőperekben ítélkező bírák életrajzainak elkészítését.

Az összeállításban szereplők egy része a hatalmi struktúrából fakadóan, az általa betöltött funkció révén volt a megtorló gépezet működtetője, míg mások személyükben, közvetlenül is szerepet vállaltak a megtorlásban.

A most közreadott portrésorozat csupán a kutatás első eredménye, amely további életrajzokkal egészül ki.

A dokumentumok a Tudástár menüpontban olvashatóak

Közlemény


Kapcsolódó tartalmak

Bírák, ügyészek a megtorlás szolgálatában

A karhatalom vezetői, 1956–1957

Zárt folyosó a Gyorskocsi utcában


Fontosabb sajtóhírek

Megjelent sajtóhírek összesítése