Jogerőssé vált Czeslaw Kiszczak tábornok felfüggesztett börtönbüntetése

ma.hu - 2015.06.15.

  • Megosztás
  • 2015. June 15.

Megerősítette a varsói fellebbviteli bíróság hétfőn a Czeslaw Kiszczak tábornok, volt lengyel kommunista belügyminiszter ellen első fokon hozott kétévi felfüggesztett szabadságvesztést, a másodfokú ítélet szerint azonban Kiszczak nem követett el emberiesség elleni bűntettet.

Kiszczak megromlott egészségére hivatkozva nem jelent meg a tárgyaláson. Korábban ugyanilyen indokkal nem volt hajlandó alávetni magát a bírósági eljárásnak. Tavaly decemberben a tábornokot orvosi kényszervizsgálatnak vetették alá, májusban a fellebbviteli bíróság kielégítőnek találta egészségi állapotát. A bíróság azután rendelte el Kiszczak egészségi állapotának felülvizsgálatát, hogy a tábornok több televíziós csatornán is közölt felvételek szerint a kutyáját futtatta villája kertjében.

A korábbi belügyminisztert, valamint nyolc más magas rangú kommunista politikust, köztük Wojciech Jaruzelski tábornokot is, 2007-ben azzal kapcsolatban vádolta meg a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) ügyésztagozata, hogy 1981. december 13-án hadiállapotot vezettek be az országban. A hadiállapot 19 hónapja alatt több tucat embert öltek meg, mintegy tízezer embert internáltak.

2012-ben a varsói bíróság kimondta: a hadiállapotot egy, Jaruzelski által irányított titkos bűnszövetkezet tagjai vezették be törvénytelenül azzal a szándékkal, hogy a Szolidaritás független szakszervezetet felszámolják, és megőrizzék a kommunista rendszert, ezen belül pedig saját hatalmi pozíciójukat.

Kiszczakot akkor első fokon kétévi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Jaruzelski perét - egészségére való tekintettel - már 2011-ben felfüggesztették, a tábornok 2014-ben meghalt.

Kiszczak ügyvédje az első fokú ítélet megsemmisítéséért, Kiszczak ártatlanná nyilvánításáért folyamodott. Ugyanakkor - a tábornok mozgásképtelenségére hivatkozva - elérte a per felfüggesztését.

Az IPN az ítélet megerősítését akarta elérni, azzal együtt, hogy a bíróság mondja ki: Kiszczak emberiesség elleni bűncselekményt követett el. A fellebbviteli bíróság hétfőn azonban a volt kommunista belügyminisztert ebben a vádpontban nem találta bűnösnek.

A hadiállapot 1981-es bevezetéséért a lengyel kommunista vezetők közül ténylegesen eddig senkit sem ítéltek el a lengyel hatóságok.

Forrás:


Címkék

kommunizmus