Időutazás a múlt rendszerbe – országos képzéshétvégén vettek részt az MCC középiskolásai

MASZOL.RO - 2022.03.16.

  • Megosztás
  • 2022. March 16.

Országos képzésen találkoztak a Mathias Corvinus Collegium (MCC) magyarországi és erdélyi középiskolás diákjai Kolozsváron. A hétvégi találkozó kiváló kapcsolatteremtési lehetőséget biztosított a Középiskolás Program 73 résztvevőjének, a kommunizmus és hidegháború köré épülő szakmai előadások pedig még tartalmasabbá tették a programot.

Újdonságot jelentett a középiskolás diákoknak a hétvégi e-learning kurzusok után az országos találkozó. Figyelemfelkeltő mottót választottak a többnapos programnak: Államosítást! Gyárakat! Utakat! Iskolákat! Háttérhatalmat! Mindent, de hogyan? – Kommunizmus és Kolozsvár. „Már havonta háromszor csatlakozhatnak be a diákok az erdélyi középiskolás tematikus szombatjainkra. Ezeken a kurzusokon tíz társadalomtudományi területet fedünk le, emellett ingyenes román és angol nyelvoktatáson, táborokban, túrákon, közösségformáló programokon is részt vehetnek a tanulók” – mutatott rá a középiskolásokat megszólító programok sokszínűségére Talpas Botond, az MCC erdélyi tevékenységért felelős igazgatója. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani találkozó újszerű volt: régi álom valósult meg, hiszen határokon átívelve hozta össze a középiskolás diákokat – most először jelentkeztek magyarországi MCC-sek is egy kolozsvári képzési hétvégére, a találkozások pedig anyaországi képzéseken is folytatódnak majd.

Fotók: Mathias Corvinus Collegium Fotók: Mathias Corvinus Collegium

Az első napon Kolozsvár főterén találkozott a csapat, majd az MCC-központban rendezett játékokon és kvízesten ismerkedhettek. A találkozó második napján, szombaton dr. Szenkovics Dezső, a Sapientia EMTE dékánja, egyetemi adjunktusa indította a programot Oroszország vissza akarja állítani a Szovjetuniót? című előadásával, majd dr. Kiss Dénes szociológus, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem adjunktusa az erdélyi egyházak és a vallás rendszerváltás utáni helyzetéről beszélt. A délutánt párhuzamosan futó workshopok töltötték ki. Dr. Fodor János történész, a BBTE tanársegédje a rockzene műfaji sajátosságairól, eredetéről beszélt a diákoknak, majd közösen keresték a kommunizmus idején kiadott dalokban a többletjelentést. Eközben a Sapientia EMTE Tordai úti épületében dr. Murádin János Kristóf történész a gulágokba elhurcolt erdélyi magyarok sorsát bemutató kiállításán vezette végig a résztvevőket, akik személyes történeteket, családi sorsokat ismerhettek meg, majd megbeszélték a látottakat.

A nap élményprogrammal folytatódott: a Zug művészeti központban a Bánk bán osztálytermi előadását tekinthették meg a diákok, majd elbeszélgethettek a színészekkel a darabról, a szereplők megítéléséről, a színház világáról. További interaktív programon a diákok a nagyhatalmak vezetőinek szerepébe bújhattak dr. Galambos István történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tudományos kutatójának vezetésével. Az előadó végigvezette őket a történelmi eseményeken, a fiatalok pedig vitába kezdtek, állást foglaltak, saját érdekeik mellett érveltek az elhangzottak szerint. Az est folyamán Bartusz-Dobosi László, az MCC Középiskolás Programjának egyik vezető oktatója a reklámok világáról tartott előadást, videóanyagokkal keltve fel a diákok figyelmét a tudatosabb reklámfogyasztásra.

Vasárnap a búcsú előtt játékos kiértékelőn oszthatták meg gondolataikat a fiatalok. „Visszajelzésként kiemelték, hogy élménydús hétvégét tudhatnak maguk mögött, a program pedig rendkívül gazdag volt szakmai előadások terén” – mondta el Zsiga Karola, az MCC erdélyi Középiskolás Program koordinátora, hozzátéve, hogy a legtöbb diák először vet részt ilyen jellegű MCC-s képzési hétvégén, de máris jelezték, hogy mindenképp visszatérnének még.

Forrás:


Címkék

Földváryné Kiss Réka Bank Barbara Szőts Zoltán Oszkár