Hogyan működött a kádári megtorló gépezet?

M5 / Ez itt a kérdés...2019.05.13.

  • Megosztás:
  • 2019. May 14.

Az 1945-től fokozatosan bekövetkező kommunista hatalomátvétel a büntetés-végrehajtás területén is komoly változásokat hozott. A politikai szempontok mentén vezérelt igazságszolgálatás jelentősen megnövelte a büntetés-végrehajtási intézetek terheltségét. Míg ma Magyarországon egy évben mintegy 70 ezer büntetőítélet születik, amelyek 12–13%-a jár szabadságvesztéssel, 1951–52-ben 650 ezer személy ellen indítottak eljárást, és 387 ezer főt ítéltek el, 75%-ukat börtönre- hangzott el a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) igazságügyi munkacsoportja, a Magyar Börtönügyi Társaság (MBT) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Kara által az NKE Rendészeti Oktatási Épület és Kollégiumában április 25-én megrendezett, Igazságszolgáltatás és büntetésvégrehajtás az ÁVH felügyelete alatt című konferenciáján.

A politikai rendőrség Magyarországon 1950 és 1953 között hatalma csúcsán állt. A már közvetlenül a második világháborút követően kommunista irányítás alá került szervezet az 1949. december 28-án megjelent 4.353/1949. MT. rendelet értelmében – a Belügyminisztériumtól szervezetileg függetlenedve – teljes önállóságot nyert el: az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) 1950. január 1-jétől kezdve közvetlenül a Minisztertanácsnak volt alárendelve.

A kommunista diktatúra az egyházakat legnagyobb ellenségei között tartotta számon. A „klerikális reakció” elleni harc jegyében számos egyházi személy került valamilyen formában a hatóságok szoros felügyelete alá: a szabadságmegvonás színtere vagy formája lehetett a börtön, a házi őrizet vagy a szociális otthon.

A büntetőbíráskodás során elmarasztaltakat eltérő fokozatú büntetés-végrehajtási intézetekben őrizték. Ezeknek története kevésbé vagy alig feltárt a kommunista diktatúra időszakából. Ennek a konferenciának többek között ezért volt kiemelt célja az újabb kutatási eredmények bemutatása, mert nem feledhetők ennek a korszaknak a borzalmai.

Az M5 televíziós csatorna Ez itt a kérdés című műsorában a kárdári megtorló gépezetről beszélt:

  • Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) tagja,

  • Soós Viktor Attila, a NEB tagja,

  • Szokolai Domokos, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos kutatója.

Műsorvezető: Trombitás Kristóf.