Historiográfia, önmenedzselés, Újkor.hu – a TheHistoryGeek interjúja Szőts Zoltán Oszkárral

ÚJKOR.HU - 2022.0.30. (DÁVID BENJÁMIN)

  • Megosztás
  • 2022. April 30.

Szőts Zoltán Oszkár neve valószínűleg ismerősen cseng az Újkor.hu olvasóinak, hiszen ő a lap társalapító-főszerkesztője. Az Újkor.hu 2014-es indulása óta több mint kétszáz cikket publikált a felületen, a lap indulásának ötödik évfordulóján interjút adott, és többször szerepelt már az Újkor.hu YouTube-csatornáján is. A főállásban a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos főmunkatársaként dolgozó történész 2021 őszén a TheHistoryGeek YouTube-csatorna ezzel az adással induló elBeszélő című műsorának vendége volt, ahol Dávid Benjámin és Lengyel Ádám kérdezték történelmi érdeklődésének gyökereiről, tudományos kutatásairól és könyveiről, valamint az Újkor.huról.

Fent: Dávid Benjámin és Szőts Zoltán Oszkár, lent: Lengyel Ádám

Szőts Zoltán Oszkár már gyermekkorától kezdve érdeklődött a történelem iránt. Szívesen olvasott szabadidejében, és gyakran forgatott történelmi témájú könyveket. Felsőfokú tanulmányait mégsem bölcsészeti, hanem természettudományos területen kezdte meg, majd később jelentkezett az Eötvös Loránd Tudományegyetem történelem szakjára. Doktori fokozatát is itt szerezte, ahol 2018-ban védte meg Az első generáció – Az első világháború értelmezései az 1945 előtti magyar történetírásban című disszertációját. A 2020-ban könyv formájában is megjelent értekezés kapcsán esett szó arról is, hogy a történészi munka szempontjából milyen fontossággal bír a historiográfia, hiszen minden kutatás alapját ez képezi. Szőts Zoltán Oszkár a historiográfia mellett kiemelte a történelmi tudás a fontosságát, hiszen általa lehetőség nyílik a jelen megértéséhez is.

Szőts Zoltán Oszkár a legutóbbi kötetének borítójával

Ezt követően a beszélgetés keretén belül megtudhattuk, hogy hogyan indult az Újkor.hu, mely esemény után jött a gondolat, és milyen munkák folynak a szerkesztőségen belül. Ezt kiegészítve beszélt Szőts Zoltán Oszkár a tudományszervező tevékenységének sokszínűségéről, többet között arról is, hogy rendszeresen tart rövid előadásokat az Óbudai Evangélikus Egyházközség vasárnapi istentiszteletei előtt. Majd a szabadidő felhasználása mellett szó esett a történelmi témájú számítógépes játékokról, ennek keretén belül arról is, hogy milyen felelőssége van a játékkészítőknek, hiszen sokan ezen keresztül „ismerkednek” a történelemmel és annak egyes korszakairól.

Az elBeszélő első műsorának a második felében az önmenedzselésről és a „történészi influenszerkedésről” folyt a beszélgetés. A történész szempontjából az influenszeri tevékenység elsősorban nem marketing célokat szolgál, hanem az ismeretterjesztésről szól, illetve arról, hogy miként és hogyan lehet az embereket megszólítani a történelem segítségével. Bár a vírushelyzet idején a virtuális világba szorult vissza, de a személyes kapcsolatok és a jelenléti események egyaránt fontosak, hogy az ember önmenedzselése megvalósulhasson.

A teljes adást itt nézhető meg:

Forrás:


Címkék

Szőts Zoltán Oszkár