Hetven éve hozták létre az egyházüldözés csúcsszervét

Karc FM, Hangoló - 2021.05.24.

  • Megosztás
  • 2021. May 25.

A kommunisták mindenkit ellenségnek tekintettek, aki nem állt a rendszer mellé – mondta a Hangolóban Soós Viktor Attila történész. Az 1951 májusában felállt országos hatáskörű szervezet, az Állami Egyházügyi Hivatal, a belügyminisztériummal és az állambiztonsági szervekkel szorosan együttműködve, a kommunista rendszer összeomlásáig ellenőrizte, felügyelte és szabályozta a magyarországi hitéletet.

A szovjet mintára alakult szervezet az 50-es évek elején először az iskolák állami átvételét, az egyházi vezetők ellen folyó koncepciós pereket és a szerzetesrendek felszámolását felügyelte.

A hivatalnak a diktatúra bukásáig beleszólása volt a történeti egyházak szervezeti működésébe, a püspökök csak rajtuk keresztül nevezhettek ki papokat a településekre. Ők engedélyezték az egyházi programokat, rendezvényeket.

Az Állami Egyházügyi Hivatal egyben fontos propagandaeszköz is volt az állampárt kezében, mely ezen keresztül próbálta bizonygatni a Vatikánnak és a nyugati országoknak a keresztény egyházakkal ápolt „jó” kapcsolatát.

Az adás meghallgatható:

Kapcsolódó tartalom:


Címkék

egyházüldözés Soós Viktor Attila